İYİ Parti Zeytinlikleri Yok Edecek Yönetmeliği Danıştay'a Götürdü

TAKİP ET

İYİ Parti, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine imkan veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a gitti.

Resmi Gazete'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile birlikte "Sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek" şartıyla zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine izin verildi.

Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay'a başvuran İYİ Parti'nin Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergün, "İptale konu yönetmelik ile zeytincilik faaliyeti yürütülen alanların münhasıran amacı dışında ve özel hukuk tüzel kişilerine kar sağlayacak şekilde tahrip edilmesinin yolu açılmıştır. Bu hususun hem ulusal hem de uluslararası mevzuatta zeytinlik alanların korunmasına yönelik öngörülen gerekleri ihlal ettiği ortadadır" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Türkiye Barolar Birliği (TBB) de yönetmeliğin iptali için dava açacaklarını duyurdu. TBB'den yapılan açıklamada söz konusu yönetmeliğin iklim krizi ve kıtlık tehlikesi göz önüne alındığında akla ve mantığa aykırı olduğu belirtilerek "Sınırlı kaynak olan kömür için ömürlük zeytinliklerin feda edilmesi, Anayasal güvence altında olan tarım arazileri ile tarım işçilerine zarar verilmesi, 'mülkiyet hakkı'nın, madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi adı altında müdahaleye açılması, sürdürebilir dünya idealine aykırıdır" denildi.

Ünlü şarkıcı Tarkan zeytinlikler için dün yaptığı Twitter paylaşımında "Ülkemizin doğası olmuş rant rüyası. Enerjiydi, madendi, barajdı, şuydu, buydu… Doğamız geri dönüşü olmaksızın yok ediliyor. Yıllardır gözlerini diktikleri zeytinliklerimizi feda etmek var şimdi sırada" demişti.

iyi parti metin ergün zeytinlik maden sahası tarkan danıştay yönetmelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı