İYİ Parti'den Doğu Türkistan Açıklaması! "Dışişleri'nin Yapamadığını Onlar Adına Yapıyoruz"

TAKİP ET

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da camilere "dini Çinlileştirme" ile ilgili panolar asılmasına dair İYİ Parti sert bir açıklama yayımladı. Partiden yapılan açıklamada Macron'un 'Fransa İslamı' çıkışına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda sessiz kalmasına da göndermede bulunuldu.

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan, işgalci Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki camilere "Dini Çinlileştirme Çalışmalarına Aktif Destek Verelim" şeklinde ifadelerin yer aldığı panoların asılmasına tepki gösteren bir yazılı basın açıklaması yayımladı.

Dini anlayışın yasalarla belirlenemeyeceğinin kaydedildiği açıklamada Çin'de giderek artan ırkçılık ve İslam karşıtlığının da bütün insanlığı ortak bir kaygıya sevk ettiği ifade edildi. İYİ Partili Erozan'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Doğu Türkistan’daki camilere “Dini Çinlileştirme Çalışmalarına Aktif Destek Verelim” ifadelerini içeren panolar astırmıştır.

Anlamı “barış” olan Yüce Dinimizi “Çinlileştirme” bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir.

Bu yaklaşıma temel teşkil eden zihniyetin Çin Halk Cumhuriyeti’nin sorunlarına çözüm getirmekten ziyade, vahim sonuçlara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz.

İslam dinini sözde “Çinlileştirme” bahaneleriyle “Çin İslamı" gibi kavramlar ortaya atarak Doğu Türkistan’daki Uygur kardeşlerimizi disiplin altına alınabileceğini zannetmek insani ve hukuki mülahazaların aksi yönünde hareket etmek anlamına gelmektedir.

Herkesin inançlarını yaşarken alacağı din hizmetini ve benimsediği dini anlayışı devletlerin yasalarla belirleme hakkı yoktur.

Sosyolojik ve tarihi gerçeklerin yanlış okunmasından kaynaklanan bu zihniyetin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin önemli sorunlardan olan ve giderek artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık, ayrımcılık ve İslam karşıtlığını daha da körüklemeye çalışması sadece kendi toplumlarını değil bütün insanlığı ortak bir kaygıya sevk etmektedir.

İnsanlara ve dini konulara sırf güvenlik penceresinden bakmak yerine, dini ve ahlaki değerlere ilişkin toplumsal ihtiyaçların onurlu bir şekilde karşılanmasını teşvik edecek yapıcı söylemleri benimsemenin daha doğru ve faydalı olacağını düşünüyoruz.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu yaklaşımlarını yakından takip ederek, sakıncalarını Çin Halk Cumhuriyeti’yle ikili ve çok taraflı platformlarda da gündeme getirilmesine devam edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz."

"Dışişleri Bakanlığı'nı Yerli ve Milli Olmaya Davet Ediyoruz"

İYİ Parti'den gelen Doğu Türkistan açıklamasının sonuna Dışişleri Bakanlığı'na hitaben şu not düşüldü:

"Yukarıdaki açıklama Macron’un “İslam’ın aydınlatılması” konulu beyanları üzerine Dışişleri Bakanlığı tarafından 4 Ekim 2020 tarihinde yapılmış açıklamadan uyarlanmıştır. “Macron” ifadesi “Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti”, “Fransa” ifadesi “Çin Halk Cumhuriyeti”; “aydınlatma” ifadesi “Çinlileştirme” ifadesi olarak değiştirilmiştir. 

Dışişleri Bakanlığı’nın yapamadığı bu açıklamayı biz onlar adına yapıyor ve kendilerini yerli ve milli olmaya davet ediyoruz."

ahmet kamil erozan iyi parti doğu türkistan çkp çin islamı fransa islamı dışişleri bakanlığı soykırım uygur