İYİ Parti'den 'Karabağ' Açıklaması

TAKİP ET

İYİ Partili Erozan, işgalci Ermenistan'ın saldırılarının ardından çatışmaların yoğunlaştığı işgal altındaki Azerbaycan toprakları meselesinde çözümün yolunun işgalin sonlandırılmasından geçtiğini ifade etti.

İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan, dün erken saatlerde sivil yerleşim bölgelerini hedef alan Ermeni saldırılarının ardından başlayan ve bütün dünyanın konuştuğu Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalara ilişkin bir açıklama yayımladı.

İktidarın konuyu uluslararası platformlarda sadece ateşkes ihlal edildiğinde değil, daima gündemde tutması gerektiğini kaydeden Erozan, söz konusu krizde çözümün Ermeni işgalinin sonlandırılmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Ermeni saldırılarında vefat eden Azerbaycan Türkü asker ve sivillere rahmet dileyerek noktaladığı basın açıklaması şu şekilde:

"30 yılı aşan bir geçmişi bulunan Yukarı Karabağ meselesinin Ermenistan’ın saldırgan ve işgalci tavırları sonucu günümüzde ulaştığı durum sadece iki ülke açısından değil bölgemiz açısından da bir riskler yumağına dönüşmüş bulunmaktadır.

Birleşmiş Milletler ve AGİT’in Minsk Grubu çerçevesinde bu alanda alınan kararlar ve yürütülen çabaların henüz bir sonuç vermemiş olmasından duyduğumuz rahatsızlıkla ve Türkiye’nin de Minsk Grubu üyeliğinden hareketle İktidara da sadece ateşkes ihlal edildiği zaman değil sürekli olarak bu konunun her türlü uluslararası forumda takipçisi olunması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Meselenin çözümünün çatışmalarla değil masada ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü temelinde öncelikle işgal edilmiş bölgelerin boşatılması ve bu topraklarda Azerbaycan’ın egemenliğinin yeniden hakim kılınmasından geçtiği şüphesizdir. Bunun gerçekleşmesi boyutuyla Birleşmiş Milleler Güvenlik Konseyi’nin ivedilikle konuyu gündemine alması ve gerekli kınamaları yapması, ayrıca AGİT’in meseleyi “donmuş sorunlar” kategorisinden çıkaracak adımları atması beklentimizdir.

Çatışmalarda hayatlarını kaybeden asker ve sivil Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar, yaralı Azerbaycanlı kardeşlerimize de acil şifalar dileriz."

ahmet kamil erozan iyi parti azerbaycan yukarı karabağ ermenistan minsk grubu agit türkiye bm birleşmiş milletler