İYİ Partili Bahadır Erdem Anayasa'daki Türk İfadesinden Rahatsızmış

TAKİP ET

Geçmiş tarihli tweetlerinin gündeme gelmesiyle İYİ Parti'deki varlığı tartışma konusu olan Bahadır Erdem, bu kez de Türkiye'nin Anayasa değişikliğini tartıştığı süreçte yaptığı açıklamalarının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi.

İYİ Parti'nin 2. Olağan Kurultayı'nda partiye katılan ve hızla yükselerek önce Genel İdare Kurulu, sonra Başkanlık Divanı üyesi olan Bahadır Erdem, parti içinde yeni krizlere sebep olmaya devam ediyor.

İmralı'daki Bebek Katili, Leyla Zana ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün elebaşısı ile ilgili tweetlerinin gündeme gelmesiyle parti tabanından şiddetle istifası istenmesi üzerine kendisini Atatürkçü ve Türk milliyetçisi olarak tanımlayarak savunan Erdem'in şimdi de Türkiye'nin Anayasa değişikliğini tartıştığı sancılı günlerde yaptığı açıklamaları gündeme geldi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi'nin sosyal medya hesabından "5 yıl önce bu gün yola çıkarken Atatürk demiştik Kurucu İrade demiştik Milli Devlet demiştik Türklük demiştik Anayasa İlk 3 Madde demiştik bunları bilmeden gelip makam işgal edenler anlayamaz bizi. Bizi ancak biz anlarız" notunu düşerek paylaştığı açıklamalarında Bahadır Erdem'in Anayasa'daki Türk ifadesinin kapsayıcı olmadığı gerekçesiyle kaldırılmasını teklif ettiği görülüyor.

İşte İYİ Partili Erdem'in 2012 yılında konuk olduğu programda yaptığı o skandal açıklamalar:

"1924 anayasasındaki Türk lafı aslında milleti ifade eder. Hiçbir surette ırkı ifade etmez. Ama bugün için bu anlatımlar bu güzel süslü laflar derdimize derman oluyor mu? Kesinlikle olmuyor. Çünkü büyük bir kesim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendini Türk lafının içinde bulamıyor, kendisini temsil etmediğini söylüyor. Böyle olunca ortak bir mutabakatla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına oturtmak zorunlu bir hale geliyor bu Anayasa’da. Biz diyebiliriz ki devlete vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar ırk dil din mezhep gibi farklılıklar olmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarını oluştururlar. Bunu eğer ortaya koyamazsak o zaman bu Anayasa isterse geçsin bu meclisten, yine de maalesef hedefine varmış bir Anayasa olamayacaktır.

Ben hep Türk milleti lafının her şeyi kapsadığını söylüyordum. Ama son 1 yıldaki duruma bakalım. Hiçbir şeyi kapsamıyormuş. Önemli olan burada derdi çözmek. Yalnız 66. Maddedeki Türk lafının kalkması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki bütün Türk laflarının kalkması anlamına da kesinlikle gelmez. Anayasa’nın ilk 3 maddesi var biliyorsunuz. Değişip değişmemesiyle ilgili tartışmalar var. Tabiî ki Anayasa’daki her şey değişebilir. Ama burada sorulması gereken şey bu değişimle neyi hedefliyoruz amacımız ne? Amacımız hedefimize varıyorsa biz eğer bunu değiştirmekle toplumsal huzuru sağlayabiliyorsak ne ala? Ama sağlayabilecek miyiz? Sağlayamayacağız. Herkesi teker teker memnun etmek mümkün değil.

Her maddeye dokunulur yeter ki meclisin temsilcileri olan TBMM’nin iradesiyle anayasada bu irade oluşsun. Sadece burada önemli olan o ilk 3 maddeye dokunulacaksa ondan ne amaçlıyoruz? Değiştirilebilir ama hepsi değiştirilmez belki ortak mutabakatla bir iki cümlesi değiştirilebilir. Orada çok fazla değiştirilecek çok önemli şeyler yok. Çok fazla kıyamet kopartacak şeyler de yok. “Aslında kırmızı çizgiler hep Türk lafından kaynaklanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ne Türkiye laflarına BDP ve Kürt kökenli vatandaşlarımızın da hiçbir itirazı yok. Eğer 66. Maddedeki Türkiye cumhuriyeti vatandaşlığını tanımlarsak, anayasanın ilk 3 maddesine dikkatli bakıldığında çok fazla büyük problemler yaratacak maddeler olduğunu düşünmüyorum. "Dili Türkçedir derken her devletin resmi dili vardır. Resmi dilimiz Türkçe olabilir ama bizim mesela Kürt kökenli vatandaşlarımızın Kürtçe ana dilleriyle eğitim ve öğretim görmeleri engellemek için hiçbir nedenimiz olamaz. İlk 3 maddede: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin milli birliğine menfaatlerine vurgu yapabilir. Bu tip bazı değişimler yapılabilir."

bahadır erdem feridun bahşi iyi parti meral akşener anayasadaki türk ifadesi