İYİ Partili Bahadır Erdem'den HDP Açıklaması

TAKİP ET

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Genel Başkan Akşener'in HDP açıklamasını değerlendirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Siirt'e yaptığı bir ziyarette bir HDP çalışanının kendisine "Burası Kürdistan" demesi nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelmiş ve partisinin grup toplantısında "Neye şaşırıyorsunuz muhteremler? Bu adam bir HDP çalışanı. Biz HDP ile PKK’yı aynı çizgide görüyoruz" demişti.

Bu açıklamayı değerlendiren İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, "Sayın Akşener’in o grup toplantısında yaptığı konuşma bir isyan olarak yansımalıdır. Akşener’in sözleri 'Siz nasıl bizi PKK ile bir tutarsınız?' isyanıydı" ifadelerini kullandı.

Gerçek Gündem'den Elif Ünsal'a konuşan Erdem, AKP'li Cumhurbaşkanı'nın İYİ Parti liderini tehdit ettiği sözlerini hatırlatarak "Cumhurbaşkanı açıkça 'durun bakın neler olacak?' demişti. Bu açık tehdidin üzerine Sayın Akşener’in yurt gezilerinde karşısına çıkan bir kişi açık bir provokasyonla, bulunduğu ilin Kürdistan olduğunu söyleyince Sayın Genel Başkan tam da yapılması gerektiği gibi, 'Hayır, ben böyle bir ayrım kabul edemem. Senin bu söylediğin Türkiye’yi bölmektir' dedi. Bir siyasetçi başka ne yapabilir ki? AKP ve MHP orada hakarette bulunulmasını mı, fiziki şiddet uygulanmasını mı yahut da polisin yapması gereken vazifeyi yapmasını mı bekliyor? Dolayısıyla Sayın Genel Başkan, orada edilen karşılıklı sohbette bir görüşü kabul etmediğini, kendisinin ve İYİ Parti’nin politikalarına aykırı olduğunu çok açık bir şekilde söylüyor. Buna rağmen bu provokasyonun karşılığında AKP, MHP ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım son derece terbiyesizce 'kabristan ve Zülfikar' tehdidi ile Genel Başkanımıza saldırdılar ve hak ettikleri cevabı aldılar" dedi.

HDP 'PKK Bir Terör Örgütüdür' Diyemiyor

"İYİ Parti’nin politikası ve söylemi aynen şu; HDP tabii ki legal bir parti, Meclis’te grubu olan bir parti" diyen Erdem, "Ama HDP maalesef ki bu ülkeyi 40 yıldır terör kıskacına sokan, bu ülkede yaşanan birçok ekonomik problemin belki de nedeni olan PKK terörüne ve PKK terör örgütüne “terörist” diyemiyor. Dünya bunu söylüyor, Avrupa, uluslararası hukuk söylüyor ama Kürtleri temsil ettiği iddiasıyla bu ülkede siyaset yapan HDP “PKK bir terör örgütüdür” diyemiyor. Böyle olunca da İYİ Parti’nin HDP ile bir politika yapması, bir masaya oturması ya da HDP ile bir ittifak yapması imkân ve ihtimal dahilinde değil. Sayın Genel Başkan da esasında bunu söyledi. Yani AKP ve MHP’nin hadsiz, terbiyesiz ve tehditvari saldırılarına hadlerini bildiren bir cevap verdi. Bu söz de o cevabın arasında olan bir söz" ifadelerini kullandı.

Kemal Özkiraz'ın Yorumu

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz'ın "İYİ Parti 2-3 aydır duraklama eğilimindeydi. Son olaylardan sonra ise gördüğüm kadarıyla düşme eğilimine girdi" şeklindeki değerlendirmesi hakkında ise Erdem, "Bu şirket sahibinin neye dayanarak böyle bir sonuç açıkladığını bilmiyorum. Belki bir anket yaptı ancak ankette ne soruldu, hangi amaçla soruldu bununla ilgili bir şey diyemem. Böyle bir şey söylenmiş olabilir ama biz şunu görüyoruz; İYİ Parti ‘bu ülke böyle gitmez’ diyenlerin partisi. Ben vatandaşların bizi, Sayın Genel Başkanımızın ülke için dertlerini anladığını ve hissettiklerini düşünüyorum" diye konuştu.

"İnsaf etsinler, Türkiye’de bir partinin kurulduktan 6 ay sonra seçime girip yüzde 10 oy aldığı görülmüş mü?" diyen Erdem, "Şu anda son iki ankette İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 19.3 ve yüzde 18.7 olarak çıkıyor. Yapılan diğer araştırmadaki sonuç ise anlık olabilir, aylık olabilir, seçmenin o anlık tepkisi olabilir. Ancak bizim gördüğümüz; İYİ Parti’nin yaptığı politikaların vatandaş nezdinde kabul gördüğü. Zaten Cumhur İttifakı’nın telaşının, provokasyonların, açıkça edilen tehditlerin, trollerin saldırmasının hepsinin sebebi de bu. Düşünün insanlar yaşadıkları yerden başka yere getirilip provokasyon yaptırılıyor. Bunlar hayatın olağan akışına uygun değil. Biz millete karşı sorumluluk duyan bir partiyiz, yapılan bir hata varsa sorumluluğunu almasını biliriz. Ben de şunu iddia ediyorum ki Akşener’in inandırıcılığının zekatı Cumhur İttifakı partilerinin liderlerine yeter" ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Bahadır Erdem'den HDP Açıklaması PKK Bir Terör Örgütüdür Diyemiyor