İYİ Partili Bilge Yılmaz'dan 'Restoranlar Dolu, Araba Bulunmuyor, Ekonomi İyi' Diyenlere Cevap

TAKİP ET

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Fatih Altaylı'ya konuk oldu.

Fatih Altaylı ile Teke Tek programına katılan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. 

Birçok AKP yandaşı ekonominin iyi olduğunu iddia ederek restoranlar dolu, araba bulunmuyor, oteller dolu gibi argümanlar kullanıyor. 

Bu söylemlere yanıt veren Bilge Yılmaz şu ifadeleri kullandı: 

"Ekonomide dalgalanmalar her zaman olur. Belki en son söylenmesi gerekeni en başta söyleyeyim sonra detaylanırız. Türkiye ekonomisi uzun süredir yönetilmiyor. Maalesef önümüzdeki günler şartlar daha da kötüleşebilir. Bunun ciddi bir olasılığı var. Ekonomideki bazı dar kesimlere bakarak, refahı görerek bütün ekonomi hakkında karar vermek çok sakıncalı. 
  Türkiye büyük bir ülke. Yani 84 milyon kişi var. Esasen göçmenlerle bu sayı 90 milyona geliyor. Bu nüfusun bir kısmı, yaklaşık Portekiz büyüklüğündeki bir kısmı gayet iyi şartlarda yaşıyor. Portekiz seviyesinde yaşıyor. Yaklaşık bir 10 milyonun durumu Türkiye'de gayet iyi. 

Türkiye'de esasen çok ciddi bir servet ve gelir dağılımı bozukluğu var ve bu son 1 yıl içerisinde şiddetlendi. Bunun nedenlerinden birisi esasen yanlış politikalar. Örneğin para politikası; Merkez Bankası 1.2 trilyon lirayı yüzde 14 faizden bankalara veriyor. Enflasyon, TÜİK verilerine inanıyorsanız yüzde 80'e dayandı. O yüzde eksi 66 faiz demek."

(Enflasyon konusunda) Herkesin kafasında bir sayı var. O da çok sakıncalı. Böyle bir ortamda bir servet transferi yapılıyor. O para da bir yerlere gidiyor. Devlet, kısacası Merkez Bankası aracılığıyla bankalara servet aktarımı yapıyor, bankalar başkalarına kredi veriyor. 

Yanlış politikalar yanlış sonuçlar doğurunca orada da baskı rejimiyle onu düzeltmeye çalışıyorlar. Mesela insanlara diyorlar ki dolar alma, doların varsa sat, biz kredi veririz ama şunu yaparsınız, denetim şirketlerinden kağıt getirin gibi anlamsız şekilde ekonomiye çomak sokuyorlar. 

Esasen bunun gerçek adı, adı konmamış bir sermaye kontrolüne geçti Türkiye. Bu tür şeyler genelde kötü sonuçlanır. Siz yanlış politikalarınızın sonuçlarını başka yanlış baskı rejimi ile değiştirmeye, kontrol etmeye çalışırsanız başka bir yerden patlak verir. Biz maalesef o yöne doğru gidiyoruz."

bilge yılmaz iyi parti ekonomi iyi merkez bankası