İYİ Partili Cinisli'den CHP'ye AKP ve NATO Tepkisi

TAKİP ET

ABD'nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye F-16 konusunda resmi bildirimi yapması için belgelerin Washington'a teslim edilmesini beklediğini açıklamıştı. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, ABD Kongresi'nin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istediğini öne sürdü. İYİ Parti'nin Dış Politikalar Başkanı Naci Cinisli, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda CHP'ye tepki gösterdi.

İsveç'in NATO üyeliği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylamada AKP, CHP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.

Teklife “Hayır” oyu veren İYİ Parti’nin Dış Politikalar Başkanı Naci Cinisli, AKP’nin son derece tutarsız bir politikası olduğunun altını çizerek “Süreç çok yanlış yürütüldü. Teknik anlamada daha alt seviyeden görüşmeleri yapan bir ekip olmalıydı” demişti.

İYİ Parti İsveç'in NATO'ya Katılmasına Neden Hayır Dedi: Naci Cinisli TamgaTürk'e Konuştu

Cinisli, “Bizim NATO’ya ve genişleme politikalarına saygımız var. Ancak İsveç’ten herhangi bir garanti alınmadı. Bu sürece onay veren tüm partilere şu soruları yöneltiyorum: Kaç terörist istedik, kaçı verildi? Ülkemiz için son derece üzücü olmuştur. Ülkenin onuru kırılmıştır. Milli çıkarlar korunmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

TBMM'nin 24 Ocak'ta İsveç'in NATO üyeliğine destek veren kararını onaylamasından bir gün sonra karar, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Kararın Erdoğan tarafından da onaylanmasının ardından gözler Ankara-Washington arasında işleyecek sürece çevrilmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Reuters’a yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığının Kongre’ye F-16 konusunda resmi bildirimi yapması için belgelerin Washington’a teslim edilmesini bekleyeceğinin sinyallerini vermişti.

Namık Tan'dan İddia

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, ABD Kongresi'nin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının ıslak imzalı aslını görmek ve emin olmak istediğini öne sürdü.

"Uçakla New York’a koşturulan imzalı belge Kongre’ye ulaşınca, F16 satışının önündeki engel kalktı" diyen Tan, "Türkiye’nin itibarı yerlerde sürünüyor. Resmi süreçlere bile güven/itibar kalmadı. Daha fazla aşağılanmamız, horlanmamız mümkün olabilir mi? “Dünyaya ayar verirken”, sürekli “ayar verilen ülke” haline düşmekten utanç duymuyor muyuz?" ifadelerini kullandı.

Naci Cinisli'den Tepki

İYİ Parti’nin Dış Politikalar Başkanı Naci Cinisli, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda CHP'yi eleştirerek şu ifadeleri kullandı:

"CHP’nin İsveç’in NATO’ya katılımına hem AKP-MHP ile hizalanarak ‘’EVET’’ deyip hem de NATO'nun Kurucu Anlaşması uyarınca tüm üyelik belgelerini muhafaza eden (depozitör) ülke olarak ABD'ye onay yazısının gönderilmesi gibi STANDART bir prosedür üzerinden kamuoyuna ülkemizi küçük düşmüş göstererek muhalefet eder gibi yapmasını ve iktidar ile ortak alınan kararın sorumluluğunu taşımaktan sıyrılmaya çalışmasını ayıplarım.

Bununla birlikte sorulması gereken temel sorulardan biri ise, satın alacağımız F-16 savaş uçaklarının kimlere karşı kullanılacağı ya da kullanılamayacağına dair AKP iktidarı tarafından ABD’ye herhangi bir söz/taahhüt verilmiş midir?

Bu meyanda ABD ve Türkiye'de sürecin eşzamanlı yürütüleceğine dair iktidarın evvelce yapılmış bunca açıklaması varken, hâlihazırda ülkece ABD Kongresi'nin vereceği kararı beklemek durumunda kaldığımızın da altını çizmek isterim. ABD Kongre’sinin uçakların teslim tarihine kadarki süre içinde tutum ve kararının değişmeyeceği kesin midir?"

naci cinisli iyi parti chp akp eleştiri nato