İYİ Partili Dervişoğlu'ndan Meclise Araştırma Önergesi: Kontrol Dışı Yapı Stoku Araştırılsın

TAKİP ET

İYİ Parti İzmir milletvekil Müsavat Dervişoğlu, meclise depreme yönelik önlem alınmasına yönelik araştırma önergesi sundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat DERVİŞOĞLU, Türkiye'deki deprem riski taşıyan yapıların araştırılması ve tespit edilmesi için TBBM'YE iki Araştırma Önergesi sundu.

Dervişoğlu’nun, kontrol dışı yapı stokunun taşıdığı riskler konusunda, “Ülkemizde kentsel ve kırsal yerleşimlerin önemli bir bölümü 1’inci derece deprem bölgesi olan fay hatlarının oluşturduğu alanlarda yer almaktadır. Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan kanun değişikliğiyle 31.12.2017 tarihinden önce inşa edilmiş ruhsatsız veya ruhsat ile eklerine aykırı yapılara ya da yapıların ilgili kısımlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca yapı, vatandaşların bazı mağduriyetleri bahane edilerek, denetimleri yapılmaksızın, sahiplerinin beyanı doğrultusunda ‘Yapı Kayıt Belgesi’ ile resmiyet altına alınmıştır. Daha önce yıkılmasına karar verilen yapılar dahi İmar Barışı kapsamına alınmış ve böylece geniş ölçekte bir kontrol dışı yapı stoku sorunu ortaya çıkmıştır” diyerek talep ettiği Meclis araştırmasının gerekçeleri şöyle:

''Türkiye'nin deprem riski en yüksek şehirlerinin ruhsatsız yapı stokunun çok ciddi boyutta olduğu üzüntü verici bir gerçektir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 13.06.2019 tarihinde yaptığı açıklamada bu süreçte imar barışından yaklaşık 10 milyon 79 bin vatandaşın faydalandığına işaret etmiştir. Sayın Bakan yaptığı açıklamada "En fazla başvuru gelen iller arasında İstanbul'umuz 1 milyon 747 bin başvuruyla, İzmir'imiz 811 bin 452 başvuruyla Ankaramız da 469 bin başvuruyla üçüncü sırada yer alıyor” İfadesini kullanmıştır.

Ülkemizdeki yapı stokunun önemli bir kısmı mühendislik hizmeti alınmadan, güvensiz ve sağlıksız bir biçimde üretilmiştir. Bilim insanları ve mühendisler, Türkiye genelinde 20 milyon civarında bulunan yapı stokunun büyük oranda yenilenmesi, güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmekte; İstanbul özelinde ise milyonlarca İstanbullunun deprem güvenliği olmayan konutlarda yaşamakta olduğunu, olası İstanbul depremine ilişkin üretilen senaryoların en iyimser olanında bile, depremin on binlerce yapıyı etkileyeceğini ve yüz binlerce insanın hayati tehlike yaşayacağını tahmin ettiklerini belirtmektedir.

Bu büyük risklere rağmen getirilen İmar Barışı ile deprem sorunu daha da çözümsüz hale dönüşmüştür. İmar Barışı ile affedilen yapıların hangilerinin deprem ve diğer doğa olaylarına karşı gerekli standartları taşıyıp taşımadığı bilinmemekte, bu konuyla ilgili bilgiler ise kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.

Ülkemiz için büyük tehlike arz eden bu riskli yapıların yıkılma ya da güçlendirme çalışmalarının bir an önce tamamlanması hususunda çok ciddi bir kamuoyu beklentisi bulunmaktadır. Kamuoyunun bu beklentisinin gerçekleştirilmesi ise ancak kapsamlı bir araştırmayla mümkün olabilecektir. Bu amaca katkı sunmak amacıyla; Meclis Araştırması açılması konusundaki teklifimizi Gazi Meclisimize ve milletimize sunuyoruz.”

 

izmir deprem müsavat dervişoğlu iyi parti