İYİ Partili Nuhoğlu: Kanal İstanbul'un Sadece Kazı Maliyeti 75 Milyar Liranın Üzerinde

TAKİP ET

İYİ Partili Hayrettin Nuhoğlu, Kanal İstanbul projesi ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul projesine ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

ÇED raporundaki fiyatlarla hesaplandığında, Kanal İstanbul'un sadece kazı maliyetinin 75 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Nuhoğlu, “Kanal İstanbul, fizibilitesi yapılmadığı, uygulanabilir olduğu ispatlanmadığı için, bir düşünceden, bir taslaktan öteye geçip bana göre, henüz proje vasfını kazanamamıştı" dedi.

Kanal İstanbul'un acil ihtiyaç olmaması sebebiyle yapılmasını istemediklerini dile getiren Nuhoğlu, proje için harcanacak paranın çok daha azıyla acil ve önemli işlerin yapılabileceğini ifade etti.

Soygun

Kanal İstanbul için de geçiş garantisi verilmesini "yeni bir soygun" olarak nitelendiren Nuhoğlu, "Hiçbir zaman gerçekleşmesi mümkün olmayacak geçişler söz konusudur. Geçişler 2039 ve sonrası için, 68.000 gemiye asla ulaşamaz" şeklinde konuştu.

Montrö'nün tartışmaya açılmasının siyasi sonuçlar doğurabileceğini belirten Nuhoğlu, “Emekli 126 değerli büyükelçimizin ve başka yönlere çekilse de 104 amiralin açıklamaları dikkate alınacak kadar önemlidir" dedi.

Nuhoğlu, ÇED raporunun yetersiz ve çelişkili olduğuna da değinerek "Uluslararası normal bir firma ihaleye girmez. Uluslararası yatırımcı, arkasına kendi ülkesinin niyetleri, siyasi çıkarları ve tam desteği olmadan gelmez. Hangi modelle olursa olsun, yatırım için gelen firma, sözleşmenin şartlarını, tahkim dahil kendi belirler. Türkiye Cumhuriyeti bu proje safsatasını uzun süre devam ettiremez" ifadelerini kullandı.

Maliyet Açıklananın 3 Katı Olabilir

Kazının ÇED raporunda 1,17 milyar metreküp olarak yazıldığını fakat gerçekte bu miktarın 1,8 milyar metreküpten fazla olacağını belirten Nuhoğlu, "ÇED raporundaki fiyatlarla hesaplandığında sadece bu kazının bedelinin, Kanal’ın tamamı için ifade edilen 75 milyar liranın üzerinde olduğu görülmektedir. En son Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ile Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği 15 milyar doları esas alsak, maliyetin bunun en az 3 katı olacağını söylemek mümkündür" dedi.

hayrettin nuhoğlu iyi parti iyi partili istanbul milletvekili kanal istanbul proje kazı maliyeti kazı sadece yalnızca 75 milyar dolar üzerinde 3 katı geçiş garantisi tbmm konuşma açıklama