İYİ Partili Tatlıoğlu: Tezkereye Mehmetçiği Yalnız Bırakmamak Adına Destek Verdik

TAKİP ET

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, İYİ Parti'nin tezkereye verdiği desteğe ilişkin açıklama yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Kalkan Eller Memleketin Menfaati İçin Kalkmıştır"

Suriye tezkeresine ilişkin konuşan Tatlıoğlu, “Biz ‘evet’ dedik. Bizim düşüncemiz şu: Gerek CHP gerek İYİ Parti gerek AK Parti gerek MHP… Kalkan eller memleketin menfaati için kalkmıştır. ‘Hayır’ diyen CHP için söylenecek söz de ‘evet’ diyen diğer partiler için söylenecek söz de siyasetteki ana çizgiye uymuyorsa doğru değildir. Tezkereye, Mehmetçiği yalnız bırakmamak adına, TSK’yı yalnız bırakmama adını destek verdik” ifadelerini kullandı.

Tatlıoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'nin İmajını Hırpalayıcı"

“Erdoğan-Biden görüşmesinin verimli geçmiş olması dileklerimizi paylaşıyoruz. Türkiye, Türkiye olarak muhatap alınmıştır, gözden kaçırılmaması gereken bir husus olarak masamız üzerinde durmalıdır. New York’taki Birleşmiş Milletler görüşmeleri çerçevesinde Sayın Erdoğan’ın Biden ile randevuyu dünya kamuoyuna aksediş biçimi, Türkiye’nin imajını hırpalayıcı olmuştur. Bizim dışişleri politikamızda, diploması eksikliği giderek derinleşmektedir ve bu iletişim sıkıntısına kadar gelmiştir. ‘Diplomasi, kansız savaştır; savaş, kanlı diplomasidir’ diye tarif edilir. Diplomasiden uzak bir dış politika süreci yürütülemez. Bilhassa partili cumhurbaşkanlığından sonra gerek bu tür politikaların yapımı ve sonuçları, tezkerede olduğu gibi devlet politikası haline dönüştürülmüyor, siyasette kapsayıcılık aranmıyor. Halbuki kapsayıcılık bu politikaları güçlendirir."

"İnsan Hakları Konusunda Ev Ödevi Beklenmemeli"

"Bu görüşmeden basına düşen hususlardan biri de insan hakları konusunda ABD’nin çekinceleri ile ilgili paylaşımlardır. Türkiye’nin, insan hakları konusunda dışarıdaki muhatapları ile konuşur hale gelmesini doğru bulmuyoruz. Bunlar, siyasal konjonktür sürecinde olmaktadır. Yoksa Türkiye’nin, kendi insanına, kendi hukuku çerçevesinde en onurlu yaşamı sunma ve en üst seviyede hukukun üstünlüğünü sağlama ve en adil yargılama yapma görevi birinci derecede devletindir ve bu yapılmalıdır; bu konuda kimseden ev ödevi beklememelidir, bekleyecek duruma düşmemelidir. Dışarıdan birtakım telkinlerle ve siyasi baskılarla değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hak ettiği yaşamı kendi şartlarında sağlama imkanı vardır. Bu ülke iktidarının siyaset yapışının ortaya çıkardığı zafiyetler, bizim geleneğimiz ve kalıcı yapımız değildir."

F-35 Meselesi

"F16’yı talep etmeniz, F35’lerden çekilmeniz demektir. 70’lerin teknolojisiyle revize edilse de yeni bir savunma silahı almak, F35 ile aynı değildir. F35, sadece uçak filosu yenileme projesi değildir. Uzun vadeli teknoloji transfer projesidir."

"Türkiye, Tekrar Bir ‘Ne Oluyoruz’ Sorusuna Muhatap Olmuştur"

"Bugün Türkiye, enerji fiyatlarıyla ve zamlarıyla tekrar bir ‘ne oluyoruz’ sorusuna muhatap olmuştur. Sanayiye sağlanan, elektrik santrallarına sağlanan doğal gaz, yüzde 45’in üzerinde zamlanmıştır. Santrallere sağlananda yüzde 46, sanayiye sağlananda yüzde 48 civarında zamlanma söz konusu. Böylece yılbaşından bu tarafa sanayi abonelerine yapılan elektrik fiyat artışı yüzde 147’dir.”

"TSK'yı Yalnız Bırakmama Adına Destek Verdik"

Suriye tezkeresine CHP’nin hayır demesi hakkında Tatlıoğlu, “Biz olsaydık Meclis’e Dışişleri ve Milli Savunma Bakanı’mızı ekipleri ile gönderir, grupları bilgilendirirdik. Bir bilgilendirme dahi yapılmamıştır. 2014’ten beri yenilenme söz konusudur. Tek fark, 2 yıl olmasıdır. Biz ‘evet’ dedik. Bizim düşüncemiz şu: Gerek CHP gerek İYİ Parti gerek AK Parti gerek MHP… Kalkan eller memleketin menfaati için kalkmıştır. ‘Hayır’ diyen CHP için söylenecek söz de ‘evet’ diyen diğer partiler için söylenecek söz de siyasetteki ana çizgiye uymuyorsa doğru değildir. İYİ Parti olarak biz, Meclis’e geldiğimizden beri doğru bulduğumuz her hususta gelen teklifin yanında oluyoruz. Gelenle götürenle ilgilenmiyoruz. Millet ne ile muhatap olacak, onunla ilgileniyoruz. Tezkereye, Mehmetçiği yalnız bırakmamak adına, TSK’yı yalnız bırakmama adına destek verdik” dedi.

ismail tatlıoğlu biden tezkere erdoğan akp mhp iyi parti chp sanayi zam f-35