İYİ Partili Tolga Akalın'dan Rusya'nın Türkiye'deki Seçimlere Müdahalesine İlişkin Açıklama

TAKİP ET

"Milletlerin iç politik tercihlerine başka milletlerin karışması çok doğru bir usûl değildir, bedelleri de olur"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın, işgalci Rusya'nın Türkiye'deki seçimlere müdahale edeceğine yönelik iddialara ilişkin konuştu.

Söz konusu iddialara dair daha önce yaptığı bir konuşmayı paylaşan Akalın, şunları ifade etti:

Seçim süreci ve Rusya'nın bu sürece müdahale etme arzusu halkında geçtiğimiz hafta yaptığım değerlendirmelerim:

Bu tür süreçlere aktif müdahaleler, başka onarılmaz veya geç onarılır yaraları oluşturur.

Milletlerin iç politik tercihlerine başka milletlerin karışması çok doğru bir usûl değildir, bedelleri de olur

Seçimin kritik olduğu bu tür dönemlerde dünyanın büyük devletlerinden birinin zaten geçmişten gelen bazı ilişkiler sebebiyle de Türk siyasetine müdahil olduğuna ilişkin bazı varsayımlar ve karineler olduğu halde bu devletin en üst düzey yetkilisinin, içerik olarak da bu yatırımın önemli bir dönemini ve parçasını içermeyen bir yakıt getirme mevzuuna tele konferans yoluyla katılması; aslında örtülü olarak halihazırdaki iktidara destek verdiğine ve arkasında durduğuna ilişkin bir politik karine oluşturur.

Zaten daha önce de doğalgaz fiyatları ve borçları ile ilgili Rusya'nın almış olduğu bazı tedbirler de aslında iç politikada hükümete istediği kaynağı oluşturmak ve o kaynağı seçimde kullanması ile avantaj sağlatmaktı.

Rusya jeopolitik olarak ciddi anlamda sıkışık ve çok ağır bir ambargo ile karşı karşıya... Bugün Moskova'dan kalkan bir Rus uçağının Güney Amerika'ya gidebilmesi için Türkiye üzerinden gelip Akdeniz'den geçip Cebelitarık Boğazı'ndan çıkıp gitmesi gerekiyor. 

Stratejik olarak 21. Yüzyılın yeni jeopolitik dengeleri oluşuyor ve bu dengeler içerisinde Rusya bir kıtasal-karasal çerçevelemeye tabi tutuluyor. Burada da Turk-Rus ilişkileri son dönemde Rusya'ya "nefes aldıran" alanı temsil ediyor

Dolayısıyla Türkiye'deki seçimlerin sonuçları ile Ruslar doğrudan ilgililer...

Fakat Rusların unutmaması gereken bişey var. Biz tarih boyunca kesintisiz devletli yaşayan bir milletiz. Tarihte kesintisiz devletli yaşayan 2 milletten biri Türklerdir... 
Bu nedenle Türk devlet aklı Allah nasip ederse 14'ü sonrası "Millet İttifakı" döneminde karşılıklı olarak Türk-Rus ilişkilerini doğru dengelere oturtur

Biz, devlet yönetmeyi bilen bir milletiz; dolayısıyla kuracağımız ilişkileri de o çerçevede oluştururuz. Bu bağlamda ilerleyen surecte Türk-Rus ilişkilerinde daha geleneksel dengeler üzerinde geçecek bir dönem yaşanacaktır.

tolga akalın iyi parti rusya rusya ın türkiyedeki seçimlere müdahalesi seçimler seçimlere müdahale