İYİ Partili Vekil Bakan Koca'nın da Olduğu Toplantıda Gerçek Vaka Sayısını Açıkladı

TAKİP ET

Isparta Milletvekili Cesur, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Sağlık Bakanı Koca'ya hitaben "Günlük 50 bin civarı vaka var, insanlarımızı kaybettiğimiz bir mücadele de sizin de üzüldüğünüzü tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 ile mücadelede vaka ve hasta kavramları arasında anlam verilemeyen bir ayrıma giderek vaka sayısını açıklamaktan kaçınmaya devam ederken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ilginç bir an yaşandı.

Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin tartışıldığı ve Bakan Fahrettin Koca'nın da katılım sağladığı toplantıda söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, konuşmasında Bakanlığın açıklamaktan imtina ettiği günlük vaka sayısına da yer verdi.

"Pandemi mücadelesi ne yazık ki başarısız olmuştur, siz vakaları bazı nedenlerden dolayı açıklamasanızda hepimiz gerçek vakaları aşağı yukarı tahmin ediyoruz. Günlük 50 bin civarı vaka var, insanlarımızı kaybettiğimiz bir mücadele de  sizin de üzüldüğünüzü tahmin ediyorum" diye konuşan İYİ Partili Cesur,  akabinde Bakan Koca'ya "Peki, bunu düzeltmek adına doktor olarak direksiyona tam geçerek 15 günlük bir kısıtlamaya gitmeyi düşünüyor musunuz" sorusunu yöneltti.

Aylin Cesur'un açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

Personel Eksikliğine Dikkat Çekti

"Diğer ülkelere kıyasla bizim daha çok sağlık hizmetine, daha çok personele ve daha çok harcamaya ihtiyacımız var. 18 yıldır ülkeyi siz yönetiyorsunuz, 18 yıllık iktidarınız boyunca bütçe yetersiz ve onu da doğru kullanmadınız. Şehir hastaneleri için 2021’de ödenecek para 16 milyar 392 milyon lira. Pandemiyle mücadele vizyonumuz yok ve şehir hastaneleri bakanlığın elini ayağını bağlamış durumda."

“Ticarı Sır Var Deniyor, Şehir Hastaneleri Denetlenmiyor”

“Ticari sır olmasıyla sebebiyle Sayıştay tam anlamıyla denetleyemiyor, ihaleler, sözleşmeler gösterilmiyor. Sayıştay’ın denetleyemediği 37 bulgusundan 21 tanesi Şehir hastaneleriyle alakalı, hem bütçemizde bu büyük bir delik hem de usulsüzlükler çok fazla. Bu projeler verimsiz diye defalarca uyardık, ideal verimlilik için 200 yataklı pek çok küçük hastane yaparak vatandaşın sorununu çözmek mümkündü. “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda gelen bütçeyle 10 tane şehir hastanesinin yapımını devlet üstlenmiş toplam 10 milyar 104 milyon liraya mal edilmiş. Madem bu kadar uygundu bu fiyatlar neden şirketlere yaptırdınız 11 hastane için 1 yılda aynı miktarda kira ve hizmet bedeli ödemeyi kabul ettiniz? Neden İngiltere mahkemeleri bu konuda yetkili kılındı? Yüzde 70 doluluk garantisi nedir?”

“431 Sağlık Çalışanı İntihar Etti”

“Sağlıkta şiddet devam ediyor ALO 113 Beyaz Kod uygulamasına 2012-2019 arasında 91bin 355 şiddet vakası bildirilmiş ve 431 sağlık çalışanı intihar etmiş. Kariyerleri boyunca sağlık çalışanlarının yüzde 80’i en az 5 defa fiziksel şiddet ile karşılaşmış.” 

 

iyi parti aylin cesur plan ve bütçe komisyonu gerçek vaka sayısı 431 sağlık çalışanı intihar etti ticari sır şehir hastaneleri denetlenmiyor fahrettin koca tbmm ısparta milletvekili personel alımı sağlık bakanlığı