İYİ Partili Yasin Öztürk'ten YSK'nın Parmak Boyası Kararına Tepki: Deprem Bölgesinde Şartlar Uygun Değil

TAKİP ET

YSK, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerde parmak boyası kullanılmayacağını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti'nin 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerde parmak boyası kullanılması önerisini reddetti.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre konuya ilişkin açıklama yapan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu üyesi İYİ Partili Yasin Öztürk, “Tüm yurtta olmuyorsa bile en azından deprem bölgesinde kullanılmalı. Çünkü güvenli bir seçim için şartlar uygun değil. Bunu YSK üyelerinin de düşündüğünü biliyorum” dedi.

Öztürk, şöyle konuştu:  

“11 ilimiz depremden doğrudan etkilendi. İçişleri Bakanlığı, depremzedelerle ilgili gittikleri illerde nüfus idarelerinin dışında e-devlet üzerinden nakil yapılabileceği konusunda açıklama yaptı ancak bu yeterli değil. İnsanlar bölgede çadır kentlerde yaşıyor, ikametgahlar ortadan kalktı. Böyle bir ortamda seçimin daha güvenli ve daha adil olabilmesi için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Bölgede yaptığımız incelemeler sonucunda adreslerin oluşması, seçmen kütüklerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasının önünde birtakım engeller bulunduğunu ve neredeyse mümkün olmadığını gördük. Bu sebep bile parmak boyasının kullanılması için yeterli bir gerekçedir.

Türkiye genelinde parmak boyasının kullanılması gerektiğini düşünüyoruz ama olmuyorsa bile en azından deprem bölgesi için uygulanmalıdır. Parmak boyası 2009 yılında insan hakları gerekçe gösterilerek kaldırılmıştı. Ancak yaşadığımız bu mücbir sebebiyle bu seçimde kullanılabilir. Tartışmaların daha da artmaması ve sağlıklı ve güvenlikli bir seçim için YSK’yı göreve davet ediyoruz. İyi Parti olarak 2019’da YSK’ya müracaatımız olmuştu ama reddedilmişti. Ancak şu anda şartlar çok daha farklı. YSK da zaten bölgeye araştırma heyeti göndermişti ve biz kendilerinin de bu konuda endişelerinin olduğunu biliyoruz. YSK, şaibeyi ortadan kaldırmak için parmak boyası kararını almalıdır.”

iyi parti yasin öztürk ysk parmak boyası deprem bölgesi