İzlanda Vizesi Nasıl Alınır? İzlanda Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

İzlanda vizesi, İzlanda’yı ziyaret etmek için alınması gereklidir. İzlanda, Atlas Okyanusu’nun kuzey bölgesinde bulunan Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya’nın kuzeybatısında yer alan ada ülkesidir. Ülke, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. Nüfusu 356 bin 991 kişi olan ülkenin yüzölçümü ise 103 bin kilometrekaredir. Avrupa’nın en az nüfuslu ülkesi olarak bilinen İzlanda’nın başkenti ve en büyük şehri ise Reykjavik’tir. Nüfusun üçte ikilik bir kısmı ülkenin güneybatısında bulunan Reykjavik şehrinde ve bu şehrin çevresinde yaşamaktadır. İzlanda, volkanik ve jeolojik olarak aktiftir. İzlanda’nın iç kısımlarında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar bulunan bir plato bulunmaktadır. Pek çok buzul nehir kaynağını buradan sağlayarak denize akar. İzlanda, Kuzey Kutup Dairesinin kuzey bölgesinde olmasına rağmen Körfez Akıntısı sebebi ile aynı enlemde yer alan diğer bölgelere göre daha ılık bir iklimi vardır. Yüksek enlem ve denizellik sebebi ile yazlar serin geçmektedir. İzlanda’ya bağlı olan pek çok ada, kutup iklimine sahipti

İzlanda Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

İzlanda vize başvurusu şu adımları izleyerek yapılabilir:

Öncelikle İzlanda’yı ziyaret etme amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Ziyaret amacınızı belirlemeniz, hangi vize türüne başvuru yapmanız gerektiği konusunda sizlere bir yol belirleyecektir.

İzlanda / Schengen bölgesi için kaç adet giriş yapmanız gerektiğini belirlemeniz gerekir.

Vize başvurusu için sizlerden talep edilen evrakları toplamalısınız.

İzlanda Schengen vizesi alabilmek için sıradaki adım randevu almanız olacaktır. Başvuru yapacağınız konsolosluk ya da vize başvuru merkezlerinin konumuna göre başvurunuzu bırakmanız için randevu almanız gereklidir. Alternatif bir yol ise çalışma saatleri esnasında gitmeniz halinde başvuru evraklarınızı randevu almadan da teslim edebilirsiniz. Başvuru yaparken randevu almanın zorunlu olup olmadığını öğrenebilmek için konsolosluk ya da vize başvuru merkezi ile irtibata geçebilirsiniz.

Konsolosluk tarafından talep edilen başvuru evrakları arasında bulunan başvuru formunuzu doldurun. Her İzlanda Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezinin farklı başvuru prosedürleri olsa da muhtemelen bu başvuru formu gerekli bir belgedir. Bu formu indirerek doldurduktan sonra çıktısını alabilirsiniz. Ardından bu çıktıyı, diğer belgeler ile beraber başvuru yaptığınız konsolosluğa sunabilirsiniz.

Vize başvuru ücretini ödemeniz gereklidir.

İzlanda Schengen vize başvurunuzu iletin. Bu süreç seyahatten minimum 15 gün önce ancak 6 ayı geçmeyecek şekilde gerçekleştirilmelidir.

Her İzlanda Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezinin, başvurular için çeşitli prosedürleri bulunmaktadır. Ancak pek çok durumda başvuru yapılacak konsolosluğa ya da merkeze bizzat müracaat etmeniz gereklidir.

Başvuru yapıldığı zaman biyometrik verinizi yani parmak izinizi vermeniz gereklidir. Bu kural, 12 yaşından küçük olan çocuklar için muaf tutulur. Fakat yaş farkı olmaksınız bütün bireylerden biyometrik fotoğraf istenir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İzlanda’ya seyahat etmeleri durumunda bazı kişilerden vize muaf tutulmaktadır. 180 gün içerisinde 90 günü aşmaması şartı ile hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaf tutulmaktadır.

İzlanda Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

İzlanda vize başvuru formu, vize başvurusu sırasında talep edilen belgeler arasında yer almaktadır. Başvuru formu şu şekildedir:
https://www.izlandakonsoloslugu.com/vize-basvuru-formu/

İzlanda Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

İzlanda vize türleri aşağıdaki gibidir:

İzlanda Turistik Vizesi: Kişinin konaklama ve ulaşım rezervasyonlarını yaptırarak turistik sebepler ile İzlanda’yı ziyaret etmek isteyen işiler için geçerli olan kısa süreli bir vize çeşididir. İzlanda turistik vize sahibi olan kişiler, ülkede maksimum 90 gün kalma hakkına sahip olmaktadırlar. İzlanda Schengen bölgesine dahil olan bir ülke olduğundan İzlanda turistik vizesi olan kişiler, Schengen içerisinde bulunan ülkelere de İzlanda vizesi ile seyahat edebilirler.

İzlanda Ticari Vize: İzlanda’ya ticari bir faaliyet, konferans, fuar ve toplantı gibi çeşitli sebepler ile ziyarette bulunacak olan kişilerin alması zorunlu olan bir vize türüdür.

İzlanda Aile Ziyareti Vizesi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İzlanda’daki aile, arkadaş ya da akraba ziyareti amacı ile almaları zorunlu olan bir vizedir. İzlanda, aile ve arkadaş ziyareti vize başvuru formunun düzenli, doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekir.

İzlanda Öğrenci Vizesi: İzlanda öğrenci vizesi, uzun süreli yani D tipi bir vize çeşididir. İzlanda eğitim vizesi ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimi görmek için alınması zorunlu olan bir vizedir. Bu eğitimleri alabilmek için gerekli olan bütün evrakları toplayarak öğrenci vizesine başvuruda bulunulabilir.

İzlanda Transit Vize: Planlanan seyahat bölgesi İzlanda dışında bir ülke ise ve bu ülkeye geçiş için İzlanda aktarmalı bir uçuş gerekli ise transit vize çeşidi alınması zorunludur. İzlanda transit vizesi, havaalanında maksimum 24 saat kalınması gerekli olan durumlarda geçerlidir.

İzlanda Şoför Vizesi: Bu vizeye başvuru yapabilmek için şoför, bağlı bulunduğu firmanın tüm şoförlerinin yer aldığı liste firma antetli kağıdından bulunacak şekilde aynı zamanda firma tarafından kaşeli ve yetkili kişiden imzalı olarak hazırlanan belgeyi hazırlayarak sunmalıdır.

İzlanda Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İzlanda vize evrakları şu şekildedir:

Pasaport gereklidir. Seyahatin bitiş tarihi itibari ile 3 ay daha geçerliliği var olmalı ve 2 sayfası boş olmalıdır.

Eğer ki var ise eski pasaportların ve önceden alınan vizelerin fotokopileri,

İzlanda vize başvuru formu,

İzlanda vize talep dilekçesi,

2 tane biyometrik fotoğraf,

Kimlik fotokopisi,

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi,

Vize başvurusunda bulunan kişinin finansa durumunu gösterir evraklar gerekmektedir. Kişinin aktif bir banka hesabının son 3 aya ait dökümleri, minimum 5 bin TL bakiye, kişinin üzerine eğer ki varsa tapu belgesi, kira geliri ve araç ruhsatı gibi çeşitli belgeler gereklidir.

Kişinin konaklayacağı yerin rezervasyon bilgilerini içerir belge,

Gidiş – dönüş uçak biletleri gibi seyahat evrakları,

İzlanda’dan başka bir Schengen ülkesine gidilecek ise seyahat planının detaylarını içerir belgeler,

30 bin Euro teminatı bulunan seyahat sağlık sigortası,

Çalışan kişiler için ek olarak SGK işe girme bildirgesi ve hizmet dökümü, iş yerinden alınan izin belgesi ve son 4 aya ait maaş bordrosu belgeleri,

İş yeri sahipleri ya da ortakları için ek olarak şirketin imza sirküleri, vergi levhası, ticari sicil gazetesi, faaliyet belgesi, Ticaret Odası Tescil belgeleri,

Emekliler için ek olarak emeklilik kartı, emekli olunan kurumdan alınmış yazı ve emekli maaş cüzdanı gibi belgeler,

Memurlar için ek olarak resmi izin belgesi, memuriyet belgesi, belirli meslek gurupları için oda kaydı gibi belgeler,

Öğrenciler için ek olarak öğrenci belgesi ve sponsor belgeleri,

Çiftçiler için ek olarak var ise tarım alanına ait olan belgeler, Ziraat Odası sicil kaydı gibi belgeler,

18 yaşından küçük olan bireyler için ek olarak ebeveynlerinden alınan noter onayı muvafakatname,

Ev hanımları için ek olarak sponsor belgeleri,

Aile ziyareti vizesi ve ticari vize almayı planlayan kişiler için ek olarak davet mektubu,

Şoför vizesi için ek olarak şirket evrakları, uluslararası sürücü belgesi, araç ruhsatı, önceki seferler dair belgeler, beyanname ve C2 belgeleri,

Öğrenci vizesi alacaklar için ek olarak öğrenci belgesi, İzlanda’da eğitim kurumundan alınmış olan kabul belgesi ve masrafları karşılayacak sponsor belgeleri de talep edilen belgeler arasında yer almaktadır.

İzlanda Vizesi Ücreti Ne Kadar?

İzlanda vize ücreti 60 Euro olarak belirlenmiştir. 6 – 12 yaş arası çocuklar için bu vize harcında bir indirim uygulanarak 35 Euro talep edilmektedir. 0 – 6 yaş arası çocuklar için de vize harç ücreti istenmemektedir.
İzlanda Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İzlanda vize başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

Vize mülakatı esnasında, yetkili kişinin sorduğu sorulara doğru ve eksiksiz cevaplar verilmelidir.

Başvurunuzu eksiksiz evraklar ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Tahrif edilen ya da sahte belgeler ile başvuru yapmanız, yasalara göre suç olarak kabul edilir.

Vize, egemenlik hakkı olarak tanımlanır. Bundan dolayı da başvurunuzun reddedilme ihtimalinin olduğunu kabul etmeniz gereklidir.

Mülakat esnasında yetkili kişi üzerinde olumlu izlenim bırakılması halinde başvurunuzun kabul edilme olasılığı artacaktır.

Seyahat yapabilecek ekonomik imkanlara sahip olduğunuzu belgelemeniz zorunludur.

Mülakatın amacı, seyahat edilecek olan ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancı kişiler için belirledikleri şartları sağlayıp sağlamadığınızı anlamaktır.

İzlanda Vizesi Neden Reddedilir?

İzlanda vize ret nedenleri aşağıdaki gibidir:

İzlanda Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezi yetkilileri, çok küçük bir güvenlik riski taşıdığınızı düşünürler ise Schengen vize başvurusu anında reddedilebilir. Bu kapsamda ise güvenlik riski, bir Schengen devletindeki kişilere ve mülkiyetler karşı muhtemel risk taşıyan kişilere denmektedir.

Suç geçmişine sahip olup olmadığınızı öğrenmek amacı ile isim – soy isim gibi kişisel bilgilerinize bakılarak güvenlik veri tabanından geçirilirsiniz. Eğer ki daha önceden bir suç geçmişiniz var ise bu durum, Schengen bölgesinin dışında işlense dahi Schengen vize başvurunuzu tehlikeye atabilir.

Schengen vize mülakatı sırasında daha önceden bir terör örgütünün üyesi olup olmadığınız gibi sorular size yöneltilebilir. Daha önceden bir terör örgütü ile bir ilişkiniz olduysa ya da şiddet içerikli siyasi faaliyetleriniz var ise dürüst bir şekilde cevap vermeniz tavsiye edilmektedir. Çünkü yalan söylemek, başvurunuzun reddedilmesine sebebiyet verebilir.

Konsolosluk yetkilileri, Schengen bölgesindeki seyahat ve geçim masraflarınızı karşılayamayacak durumda olduğunuzu düşünürlerse, Schengen vize başvurunuz reddedilebilir.

Vize başvurunuzun onay alması için yemek, içme, barınma, seyahat ve yolculukla beraberinde gelen diğer bütün masrafları sorunsuz bir şekilde karşılayabileceğinizi kanıtlamanız beklenir. Bundan dolayı Schengen vizesine başvuruda bulunan kişilerin, başvuru formlarında aylık maaş bordrosu, banka ekstresi, kira sözleşmesi, maaş ve birikimlerini gösterir belgelerin bulunması önemlidir.

Seyahatinizde ihtiyacınız olan paranın bir bölümü, yaşayacağınız ülkedeki geçim masraflarına göre belirlenmektedir. Genel olarak konsolosluklar, kendi ülkelerine özel bir günlük geçim masrafı oranı ile hesap yaparlar. Sizden bu hesaplama sonucu ortaya çıkan masrafın karşılanmasını beklerler.

Vize başvurusunun onay alabilmesi için vize süreniz bitmeden önce Schengen bölgesinden ayrılacağınıza dair bazı kanıtlar göstermeniz gerekebilir.

İzlanda Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İzlanda vizesi onay süresi yaklaşık olarak 10 iş günüdür. İzlanda vize başvuru adımları doğru ve eksiksiz bir biçimde yürütülmesi halinde 10 iş günü içerisinde sonuç bulmaktadır. Ancak bu süre İzlanda Konsolosluğu ya da vize başvuru merkezlerinin randevu tarihlerinin yoğun olması, resmî tatil gününe denk gelmesi ya da ilave bir belge talep edilmesi gibi nedenlerden dolayı uzayabilir. İzlanda seyahat planlarınızın aksaklık yaşamaması için ise seyahat tarihinden minimum 1 ay öncesinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz önerilmektedir.

izlanda vizesi