İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer: Yıkılan Binalarda Deniz Kumu Kullanılmış

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremin ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ulaşım Merkezi'nde (İZUM) oluşturulan kriz merkezinde bugün ikinci kez basın toplantısı düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan binalarda deniz kumu kullanıldığının tespit edildiğini ve binalardaki hasar tespit çalışmalarıyla ilgili yasal bir düzenlemenin yapılması konusunda önemli bir çalışma başlatacaklarını açıkladı. Soyer, konuya ilişkin açıklamasında “Yıkılan ya da ağır hasarlı binaların tamamının 1992-1999 yılları arasında ruhsat almış binalar olduğunu gördük. Bu binalar 1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin kriterlerine uygun olarak yapılmamış. Hem yapı deformasyonu hem demir donatı zayıflığı hem sıvada deniz kumu kullanıldığı tespiti var” dedi.

Çalışmalarla ilgili güncel rakamları bir önceki günle kıyaslayarak açıklayan Soyer, şu ifadeleri kullandı:

"İlk 50 saatte sahada çalışan personel sayısı, yani arama kurtarmada çalışan personel sayısı 1485 idi. Bu rakam bugün 1784'e çıktı, yani 356 kişi ilave oldu. Sahada çalışan toplam personel dün 5752 idi, bugün 6224 oldu. Enkazlarda arama-kurtarmada 256 iş makinesi çalışıyordu, bugün 11 araç daha ilave edildi ve 267 sayısına ulaşıldı. Gönüllü sayımızda sürekli artış var. Sunulan çorba sayısı 42 bin 400 idi, bu rakam 59 bin 100 oldu. İçme suyu 85 bin 159 litre idi, bu rakam da 97 bin 298 litreye çıktı. Ekmek yardımında 13 bin 650 adet, süt yardımında bin 820 litre artış oldu."

Tunç Soyer İzmir deprem belediye başkanı deniz kumu hasar yıkılan