İzmir Depreminde 36 Kişinin Hayatına Mâl Olan Bina İle İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı

TAKİP ET

İzmir depreminde 36 kişinin ölümüne neden olan binaya ilişkin dikkat çeken yeni bilgiler ortaya çıktı.

30 Ekim 2020'de İzmir 6.6'lık bir depremle sallanmış, Rıza Bey Apartmanı'nda 36 kişi hayatını kaybetmiş ve 17 kişi yaralanmıştı.

Söz konusu apartmanın sorumlularının "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılandığı davada binanın mimarı Ali Serdar Bayram'ın sözleri tepki çekti.

Depremde tamamıyla yıkılan binanın mimarı olan tutuklu sanık Ali Serdar Bayram, davada aslında projenin mimarı olmadığını ve belgelere mimar olarak formalite aacıyla imza attığını açıkladı.

Mimar Serdar Bayram, "Bu olayın meydana gelmesinden dolayı çok üzgünüm. Neden cezaevinde olduğumu sorguluyorum. Mimarı ben olarak görülmeme rağmen bu projeyi ben çizmedim. Fenni mesul olarak görülüyorum ama böyle bir sözleşmem yok. Rıza Bey Apartmanı'nın inşaatının devam ettiği yıllarda İzmir'de bile değildim" diye konuştu.

Binada hayatını kaybedenlerin yakınları mahkeme başkanına "Bu canavarların hiçbir yalanına inanmayın" diye seslenirken binanın eski yöneticisi A.C.A. ise "İzmir'de 2005 yılında yaşanan depremin ardından bazı kolonlarda çatlaklar meydana geldi. Bunun ardından binanın depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda Dokuz Eylül Üniversitesinden rapor almak için toplantı yaptık. Toplantıda çoğunluğu sağlayamadığımız için rapor başvurusu yapmadık. Söylendiği gibi binanın çürük raporu yoktu. Ağır tonajlı araçlar geçtiği zaman binada sallantılar oluyordu" ifadelerini kullandı.

İzmir Depreminde 36 Kişinin Hayatına Mâl Olan Bina İle İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı