İzmir Depremiyle İlgili 22 Kişi Hakkında Gözaltı

TAKİP ET

İzmir depreminde yıkılan binalara dair hazırlanan bilirkişi raporu akabinde 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

30 Ekim'de İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında gerçekleşen deprem sonucunda Bayraklı ilçesinde hasar gören ve yıkılan binalarla ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporu akabinde 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı verilen 22 şüphelinin 13'ü gözaltına alındı.

Başsavcılığın açıklamasına göre Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik üniversitesi ve Tübitak-Marmara Araştırma Merkezinden istenen bilirkişi ön raporları hazırlandı. Raporlara göre enkazlardan alınan numunelere göre yıkılma nedenleri olarak özellikle düşük kalite beton kullanımı ve projelendirme hatalarının bulunduğu belirlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 4 kişinin oluşturduğu bilirkişi heyetinin hazırladığı nihai raporların tamamlanmak üzere olduğu ve Tübitak-Marmara Araştırma Merkezi'nin jeofizik ölçümleri raporunun ise İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği bildirildi.

Bilirkişi heyetinin ön raporuna göre şüphelilere dair somut tespitler yapıldı ve daha önce haklarında işlem yapılmamış 22 şüpheli hakkında kolluk kuvvetlerine bilgi verildi. Raporda tespiti yapılan 17 kamu görevlisi hakkında 4483 sayılı Kanun dahilinde işlem yapılmak üzere dosyaların ayrıldığı da belirtiliyor.

Kararın ardından İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 13 şüpheliyi yakaladı. Şüpheliler arasında binalarda izinsiz tadilat yapan apartman yöneticileri, gözetmenleri, kentsel dönüşüme izin vermeyen kat malikleri, bazı yapıların fenni mesulleri ve yapı denetim firması yöneticileri bulunuyor. 117 kişinin hayatına mâl olan depremle ilgili daha önce 7 kişi tutuklanmıştı.

İzmir Depremiyle İlgili 22 Kişi Hakkında Gözaltı