İzmir'de Esnaftan Sivil İtaatsizlik: Mart'tan İtibaren Müşteri Kabul Edeceğiz

TAKİP ET

Karşıyaka'da bulunan Girit Adası Et ve Balık Evi isimli restoranın işletmecileri "Yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak" diyerek Mart'tan itibaren müşteri kabul edeceklerini duyurdu.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'unun haberine göre İtalya'da Çin virüsü önlemlerine karşı işletmecilerin başlattığı sivil itaatsizlik eylemi #ioapro 'nun (ben açıyorum) bir benzeri de İzmir'de başlıyor. Karşıyaka ilçesinin Mavişehir bölgesinde faaliyet gösteren Girit Adası Et ve Balık Evi, kısıtlamaların nedensiz ve haksız şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak 1 Mart’ta hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu.

HES koduyla sınırlı sayıda müşteri kabul edileceğini bildiren restoran işletmecileri, diğer meslektaşlarını da İtalya'da başlatılan söz konusu barışçıl sivil itaatsizlik eyleminin bir benzerine katılmaya davet etti. Ancak esnaftan beklenen destek bulunamadı. İşletmeci ise ‘’Unutmayalım, yakında kaybedecek hiçbir şeyimiz kalmayacak’’ dedi.

Geçen yılın Mart'ında başlayan kapanma sürecinden itibaren ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen restoran sahibi Hakan Özgüler, "Kiralarla ilgili bir destek yoktu zaten, sonrasında verilen destekler de çok yetersizdi. Tek olumlu olan kısa çalışma ödeneği idi. Çalışan kadromuzu koruma adına yararlı oldu. Kendimiz de üzerine ilave yaparak personelimizi koruduk" dedi. Özgüler, Büyük salgından önce de zaten alkollü içeceklere yapılan aşırı zamlar yüzünden işlerinin azaldığını belirtirken Kasım'da yeniden başlayan yasaklarla birlikte belirsiz bir sürece girdiklerini söyledi. Esnafın borç batağına sürüklendiği herkesçe malum. Bu konuda Özgüler'in sözleri de çarpıcı: İflas edenler var. Şu an izin verseler esnafın yüzde 25'i açamayacak durumdadır.

BEN AÇIYORUM

Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgına karşı getirilen kısıtlamalar, İtalya’daki restoran sahiplerini sivil itaatsizliğe sürüklemişti. Hareketi başlatan işletmeciler, 15 Ocak’ta kepenk açmaya başlamıştı. Sosyal medyada #ioapro (ben açıyorum) etiketiyle büyüyen harekete 50 bin dolaylarında restoran katıldı.

 

Çin Virüsü Kısıtlamalar Açız Esnaf İzmir Sivil İtaatsizlik Ben Açıyorum Esnaf Kepenk Kapatıyor