İznik Gölü'nde Su Çekilmesi 50 Metreyi Aştı

TAKİP ET

Ülkemizin en büyük tatlı su kaynaklarından olan İznik Gölü'nde su çekilmesi giderek artıyor.

Yaklaşık 300 kilometrekarelik alanıyla Marmara Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise 5. büyük doğal gölü olan ve Bursa ili sınırları içerisinde yer alan İznik Gölü, kuraklığın olumsuz etkilerinden payını almaya devam ediyor.

Bölgede tarımsal sulamadan da yararlanılan gölün çevresinde yer alan yerleşim yerlerinden bilhassa Çakırca Mahallesi, çekilmenin en net gözlemlendiği yerlerden biri oldu. Kimi balıkçı kayıklarının karaya oturduğu mahallenin kıyı bölgelerinde bulunan iskele de suyun çekildiği bölümde kaldı.

Orhangazi sahilinde ise su, kıyıdan 50 metreden fazla çekildi. Bölgede bir dönem büyük teknelerin yanaştığı iskele, suyun oldukça uzağında bulunuyor.

Kıyıda Bataklıklar Oluştu

Çakırca Mahallesi Muhtarı Zeki Bayrak, İznik Gölü'ndeki çekilmenin son yıllarda giderek belirginleştiğini ifade etti. Bu durumun 3 sene önce başladığını ve yıllara göre ilerlediğini söyleyen Bayrak, bu yıl çekilmenin daha fazla olduğunu dile getirdi ve su seviyesinin ise 1 metre civarında düştüğünü belirtti. Bayrak, kıyıda bataklıklar oluştuğunu söyledi ve su seviyesinin düşme sebebini şu şekilde açıkladı:

"Buharlaşma, kış karlarının yağmaması gölü etkiliyor. Gölün dolması için dağlara kar yağması lazım. İklim bozukluklarından bahsediliyor. Sıcaklık ve buharlaşmayla beraber çok büyük bir su kaybına yol açıyor. Çekilme de buna bağlı olarak gerçekleşiyor. Kuraklık etkisi var. Son yıllarda çok kar yağmadı. Öyle olunca da otomatik olarak su seviyesi düşüyor."

İznik İznik Gölü Göl kuraklık bataklık mevsimsel kuraklık tatlı su bursa orhangazi orhangazi bursa su küresel ısınma nicea nikea nicaea