Jandarmada Vahdettin'e Hain Diyen Yüzbaşıya Ceza Verildi: Menzil Tarikatı Etkisi İddiası

TAKİP ET

Sevr'i imzalayıp Türk Milli Mücadelesi üzerine asker gönderen ve ülkeyi bir İngiliz zırhlısı ile terk eden Vahdettin'e "hain" diyen Jandarma Yüzbaşı C.H'ye, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş C. D.'nin, "Atatürk'e hakaret" ederek yanıt verdi.

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı Öğretim Başkanlığı’nda Milli Mücadele'yi engellemeye çalışan ve ülkeyi bir İngiliz zırhlısıyla terk eden Vahdettin'e "hain" dediği öne sürülen Jandarma Yüzbaşı C.H ile Vahdettin'i savunan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş C. D. arasında tartışma çıktı. Başçavuş C. D., yüzbaşıya "Atatürk'e hakaret" ederek yanıt verdi

Disiplin soruşturması sonunda yüzbaşı C.H, 10 gün aylık kesintisiyle cezalandırılırken, astsubay C.D'nin "delil yetersizliği" nedeniyle cezalandırılmasına yer olmadığına karar verildi.

Yüzbaşı C.H. ayrıca ikinci bir emre kadar Ankara Jandarma İl Komutanlığı emrine verildi. Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne kararın hukuksuz olduğu gerekçesiyle başvuran Yüzbaşı C.H.'nin bu görevlendirilmesi, “ikinci bir emre kadar” denildiği, belirsiz bir süre ile geçici görevlendirme olamayacağı için iptal edildi.

Yüzbaşı C. H., bu karardan sonra “üç ay süreyle” denilerek Ankara Jandarma İl Komutanlığı emrine verildi. Kararın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını atlatmak için alındığı öne sürüldü. 

Kararın arkasında Başçavuş C.D. ile Menzil tarikata mensup olduğu ileri sürülen A. Ç.'nin olduğu iddia edildi.

OdaTV'nin haberine göre astsubayın aynı tarikata mensup üstleri tarafından kollandığını öne sürüldü.

Yüzbaşı C. H. savunmasında, olayı şöyle anlattı:

“Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş M. Ü. ile sohbet ettiğim esnada, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş C. D. isimli askeri personelin aniden araya girerek, sahsım ile TSK gelenekleri ast, üst münasebetlerine çok da uymayan bir tavırla muhatap olması, şahsıma yönelik hakarette ve hiçbir gerçekliği olmayan ithamlarda bulunmasının yanı sıra başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele kahramanlarına yönelik olarak hakarette bulunması, üstü konumunda olan bir subay olan şahsıma yönelik kin ve nefret içerikli, sözler ile karşılık vermesi neticesinde, kendimi sözlü olarak savunmamdan ibarettir. Olay esnasında, hiçbir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımıza hakaret etmemiş, Astsubay Kıdemli Başçavuş C. D.’ye yönelik dövme ve hakaret girişimim de olmamıştır. Soruşturmaya konu olay bir önceki savunmalarında da belirttiğim şekilde gerçekleşmiştir. Aksi anlatımların hepsi soruşturma başladıktan sonra Başçavuş C. D. ve şahit gösterdiği arkadaşları tarafından suçtan kurtulmaya yönelik kurgulamalar ve iftiralardan ibarettir. Bahsettiğim hukuksuz işler ile usulsüz soruşturmanın amacının, şahsımı cezalandırmak isteyen kişiler arasındaki aidiyet bağı da gözetildiğinden, örgütlü olacak şekilde, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele kahramanlarına ve şahsıma yönelik hakaret eden Başçavuş C. D.’yi korumak olduğunu düşünüyorum. Disiplinsizlik olayı öğrenme ve tespit tutanağından anlaşılacağı üzere, olay esnasında Türk ordularının ebedi Başkomutanı Atatürk’ün Nutku’nda geçen ifadelerle ve atıfla Vahdettin’e ‘hain’ demem üzerine, çalışma masasındaki işi bırakarak bana laf attığı, şahsıma yönelik ‘padişahlara hain diyen haindir’ dediğini, benim de bunun üzerine ‘bana hain diyenin anasını sinkaf ederim’ dediğimi bizzat kendileri kabul etmiştir. Yani kendi tuttuğunuz tutanaktan da anlaşılacağı üzere benim sözlerim tamamen değerlerime hakaret eden kişilere yöneliktir ve tamamen kendimi savunmaktan ibarettir.”
 

jandarma vahdettin Mustafa Kemal Atatürk vahdettine hain diyen yüzbaşı atatürke hakaret yüzbaşıya ceza menzil tarikatı tarikat