Japon Başbakanı'ndan NATO'ya Doğu Asya Uyarısı

TAKİP ET

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Litvanya'daki NATO zirvesine katılacak.

11 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesine katılacak olan Japonya Başbakanı Fumio Kshida, Japonya'nın küresel güvenliğe tehdit olarak gördüğü Çin ve Rusya'nın Asya'daki faaliyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatacak.

Kishida'nın Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleriyle birlikte Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü toplantısına yapacağı ikinci ziyaret, Japonya'nın denizde ve havada Çin ve Rus güçlerini caydırmak için savunma harcamalarını iki katına çıkardığı bir döneme denk geliyor.

Japonya’nın artık sadece eski müttefiki Amerika’ya güvenemeyeceğini düşünen Kishida, yeni güvenlik ortaklarıyla da görüşüyor.

Keio Üniversitesi'nden NATO uzmanı Michito Tsuruoka, "Japonya toprak bütünlüğü gibi ilkelerden bahsediyor ama Avrupa'ya verilen mesaj 'Rusya ile durum ne kadar zor olursa olsun Hint-Pasifik'i unutmayın' şeklinde" dedi.

Son yıllık ulusal güvenlik değerlendirmesinde Japonya, Çin, Kuzey Kore ve aynı zamanda altı NATO ülkesine komşu olan Rusya dahil olmak üzere nükleer silahlı aktörlerle çevrili olduğunu belirtti. Japonya ayrıca yalnızca 100 kilometre uzaklıktaki Tayvan’la ilgili bir çatışmanın içine girmekten endişe ediyor.

ABD'nin "benzer düşünen ulusların" bir arada durması söylemini benimseyen Kishida, geçen yıl Çin'in, Tayvan'ın kontrolünü ele geçirmeye çalışması halinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine benzer bir çatışmanın Doğu Asya'da patlak verebileceği uyarısında bulundu. Soykırımcı Çin hükümeti ise Japonya'ya "Soğuk Savaş zihniyeti" suçlamasında bulundu.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith bir basın toplantısında Japonya'nın NATO ile birlikte çalışarak ABD'nin küresel ittifaklarını bir araya getirmesine yardımcı olabileceğini ve "Amerika'nın Atlantik müttefikleri ile Pasifik müttefikleri arasındaki geleneksel siloları yıkabileceğini"  belirterek "Kendimizi bir dizi seçeneği ele almak için bir araya gelirken buluyoruz" dedi.

Fransa Japonya'yla Müttefikliğe Soğuk Bakıyor

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak toplantıda Japonya'nın NATO'nun Bireysel Olarak Uyarlanmış Ortaklık Programına dâhil edilerek siber güvenlik, uzay ve Çin ile Rusya hakkında bilgi paylaşımı konularında işbirliğinin önünün açılması bekleniyor.

Söz konusu girişim, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Ocak ayında Japonya'ya yaptığı ziyaretin ardından geldi.

NATO bağlarıyla ilgili görüşmelere katılan bir Japon yetkili, NATO belgelerinin Çin, Doğu Asya ve Hint-Pasifik ile ilgili endişeleri yansıtmaya başladığını ancak Japonya'nın bu konulardaki farkındalığını derinleştirmesi gerektiğini söyledi.

Ancak ÇKP yardakçılığına soyunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un "Çin’i kızdırabilecek ve NATO’yu coğrafi aşırılık suçlamalarına maruz bırakabilecek" bir hamleye karşı çıkması karşısında NATO'nun Tokyo’da bir ofis açmayı kabul etmesi henüz pek olası görünmüyor.

Fransız Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü "NATO’nun Hint-Pasifik bölgesindeki varlığını zorlar ve erişim alanını genişletirsek büyük bir hata yapmış oluruz’’ dedi.

Reuters’a konuşan ve isimlerinin açıklamasını istemeyen Avrupalı iki NATO ülkesinden diplomatlar, Avrupa’nın Tokyo ofisi konusundaki rahatsızlığının Fransa’nın ötesine geçtiğini söyledi. 

Kishida’nın NATO ziyareti hazırlıklarına katılan bir başka Japon yetkili ise Japonya’da bir NATO ofisi açılması fikrinin Çin ile hiçbir ilgisi olmadığını, ancak konunun bu şekilde çerçevelendiğini ve her NATO ülkesinin Çin ile bireysel ilişkilerinin olduğunu söyledi.

Japonya'nın NATO ile Brüksel'deki büyükelçiliği ya da askeri ittifakla ilişkilerde Japonya'daki temas noktası olan Tokyo'daki Danimarka büyükelçiliği aracılığıyla iletişim kurmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Seul ve Sidney

NATO zirvesine katılacak olan Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol da Avrupa’daki Polonya gibi ülkelerle yeni savunma anlaşmalarını da içeren ilişkileri ilerletmek istiyor.
 
Güney Kore Brüksel’de NATO ile bir irtibat ofisi kurdu ve aynı düşünen ülkelere birleşmek için çağrı yaptı. Bununla birlikte, Rusya'nın Kuzey Kore üzerindeki etkisinden çekinen Güney Kore yönetimi Ukrayna'ya silah sağlama konusunda yeni bir baskıyla karşı karşıya kalabilir.

NATO toplantısına davet edilen bir diğer Asya Pasifik Dörtlüsü üyesi olan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Ukrayna'ya yönelik yeni mali yardımlarla ilgili bir soru üzerine Avustralya'nın Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini söyledi. Albanase "Ukraynalılara desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

japonya fumio kishida kişida fumio nato litvanya vilnius zirvesi