Japon Bilim İnsanları Fare Spermlerini Dondurup Mektuba Koydu

TAKİP ET

Japon bilim insanları, araştırma çalışmaları kapsamında farelerin spermlerini dondurup mektuba koydu.

Yamanaşi Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı memeli spermini dondurarak kurutup korumayı başaran ilk ekip oldu. Fare spermlerini donduran ekip, spermlerin kolayca, ucuza ve şişe kırma tehlikesi olmadan taşınabilmesini sağlayacak yolu bulduklarını açıkladı. 

Başyazarlığını yaptığı makale hakkında açıklama yapan bilim insanı Daiyu Ito, "Fare spermini dondurarak kurutma yöntemini geliştirdiğimde, kartpostalla gönderebilmem gerektiğini düşündüm. Postaladığımız mektuptaki spermler yavruya dönüşünce çok etkilendim.  Kartpostal stratejisi, bütün diğer yöntemlerden daha kolay ve ucuz. Bizce spermler hiçbir zaman posta kutusunda olacakları zamanı görmeyi beklemiyordu" şeklinde konuştu.

Daha önce yapılan deneylerde uzay istasyonuna gönderilmesi planlanan spermlerin taşındığı tüplerin kırıldığını ve araştırmaların yarıda kaldığını belirten bilim insanları hem kırılmayacak hem de çok yer kaplamayacak çözümü bulduklarını söyledi. Bilim insanları bir sonraki hedefin spermleri oda sıcaklığında en az bir ay boyunca bozmadan saklayabilmek olduğunu dile getirdi. 

 

japon bilim insanları fare sperm mektup not