Japon Mahkemesi Eşcinsel Evlilik Yasağının Anayasaya Uygun Olduğuna Karar Verdi

TAKİP ET

Japonya'da Osaka Bölge Mahkemesi eşcinsel evlilik yasağının anayasayı ihlal etmediğine karar verdi.

BBC'nin haberine göre Japonya'da 2021 yılında Sapporo Bölge Mahkemesi'nin eşcinsel evliliğin yasaklanmasının "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermesinin ardından Osaka Bölge Mahkemesi bu kararı bozdu.

Japon anayasası evliliği "karşı cinslerin" birlikteliği olarak tanımlıyor. Japonya, G7 grubunda bulunup aynı cinsten kişilerin evliliğine izin vermeyen tek ülke olarak biliniyor.

Yapılan kamuoyu araştırmaları halkın çoğunluğunun Japonya'da eşcinsel evliliğe izin verilmesinden yana olduğunu gösterse de Osaka Bölge Mahkemesi eşcinsel evlilik yasağını anayasaya uygun buldu.

Fakat Tokyo da dahil muhtelif bölgelerde eşcinsel çiftlerin mülk kiralamasına ve hastanelerde muayene hakkı kazanmalarına olanak tanımak için "ilişki sertifikaları" vermeye başladı.

Osaka Bölge Mahkemesi'nde görülen dava, ikisi erkek ve birisi kadın olan 3 eşcinsel tarafından açılmıştı. Eşcinsel evliliğe izin verilmeyen ülkede açılan ikinci dava olan davada mahkeme, eşcinsel evliliğin yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğu iddiasını ve başvurucuların "haksız ayrımcılığa" uğradıkları iddiasıyla talep ettikleri çift başına 1 milyon yenlik tazminat taleplerini reddetti.

japonya eşcinsel evlilik yasağının anayasaya uygun olduğuna karar verdi mahkeme osaka