Japonya Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne İki Füze Fırlattığını Açıkladı

TAKİP ET

Japon Başbakanı Suga Yoşihide, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne iki balistik füze fırlattığını, füzelerin Japonya kara suları ve münhasır ekonomik bölge dışına düştüğünü söyledi.

Japonya Ulusal Güvenlik Konseyi'nin gerçekleştirdiği acil toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Japon Başbakanı Suga, Kuzey Kore'nin yerel saatle 07.04 ile 07.23'te fırlattığı iki ayrı balistik füzenin Japonya münhasır ekonomik bölge sınırının dışına düştüğünü ifade etti.

Suga, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlatmasını yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının ihlalini şiddetle kınayarak, "Bu eylem Japonya'nın ve civar bölgelerin barış ve emniyetini tehdit ediyor. Balistik füze fırlatmak BMGK kararını ihlal ediyor, şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz" dedi.

Toplantıda hükümetin alacağı tavrın konuşulduğunu belirten Suga, konuya ilişkin araştırmaların derinleştirilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması talimatını verdi.

Toplantıda Suga, deniz ve hava trafiğinin emniyetinin önemini vurguladı ve "Keşif ve teyakkuz hiç olmadığı kadar mühim. Halkın barışçıl yaşamının kesin olarak korunması için ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle yakın iş birliğini sürdürüyoruz" dedi.

Suga, Kuzey Kore'ye karşı güdülecek politikalar hakkında Nisan ayında Washington'da buluşacağı ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini söyledi.

Kuzey Kore'nin fırlattığı füzelerin birinin 420 kilometre ve diğerinin 430 kilometre seyrettiği, herhangi bir uçak ya da gemiye hasar vermediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Japon hükümeti, Pekin Büyükelçiliği kanalıyla Kuzey Kore'ye nota verdi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da Kuzey Kore'nin doğusundaki Güney Hamgyong bölgesinden Japon Denizi'ne iki füze fırlatıldığını teyit etti.

Japonya Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne İki Füze Fırlattığını Açıkladı