Japonya Vizesi Nasıl Alınır? Japonya Vize Ücreti Ne Kadar? Evrakları, Başvurusu, Şartları

TAKİP ET

Japonya'nın ismini oluşturan kanji karakterler 'güneş' ve 'köken' anlamlarına gelmektedir. Bundan dolayı da Japonya 'Doğan Güneşin Ülkesi' diye tanımlanabilir.

Japonya vizesi, Japonya’yı ziyaret edebilmek için alınması gerekir. Doğu Asya bölgesinde bulunan ada ülkesidir. Büyük Okyanus’ta yer alan Japonya, Japon Denizinden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya’nın doğusuna kadar uzanmaktadır. Kuzeyde ise Ohotsk Denizinden güneyde Doğu Çin Denizine ve Tayvan’a da uzanan bir ülkedir. Japonya’nın ismini oluşturan kanji karakterler “güneş” ve “köken” anlamlarına gelmektedir. Bundan dolayı da Japonya “Doğan Güneşin Ülkesi” diye tanımlanabilir.

Japonya, coğrafi yapısı sebebi ile 6 bin 852 tane adadan meydana gelen bir takımadadır. Bu adaların en büyükleri ise Honsku, Hokkaido, Kyushu ve Shikoku adaları ülkenin % 97’lik kısmını oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu adalar ev adaları olarak isimlendirilir. Japonya, 8 bölgede 47 prefektörlüklere ayrılmıştır. Hokkaido en kuzey eyaleti ve Okinawa ise en güney eyaleti olarak bilinir.

Ülke, Endonezya’dan sonra dünyadaki en kalabalık ada ülkesidir. Adaların neredeyse hepsi dağlık yapıdadır ve bazıları ise yanardağlardan meydana gelmiştir. Japonya'nın en yüksek dağı olan Fuji dağı, bir yanardağdır. Japonya, % 98,5 Japon olan ve nüfusu 126 milyon ile dünyanın nüfus anlamında en kalabalık 11.ülkesidir. Honshu’da yer alan Büyük Tokyo Metropolü, fiili başkent olan Tokyo ve olduğu çevresinde bulunan prefektörlükler ve şehirler ile beraber 30 milyonun üzerindeki nüfusu ise dünyanın en büyük metropolü olarak bilinir. 

Japonya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Japonya vize başvurusu aşağıda yer alan adımların izlenmesi ile gerçekleştirilebilir:

İlk olarak ülkeye ziyaret amacınızı belirlemeniz gerekir. Bununla hangi vizeye başvuru yapmanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz.

Daha sonra Japonya tarafından sizden talep edilen evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir.

Tüm belgelerin hazırlanmasının ardından bir vize başvuru sahibi Japonya Büyükelçiliği, Japonya Başkonsolosluğu ya da vize başvuru merkezlerine vize başvurusu yapabilirler.

Talep edilen evrakların geçerliliği ve teslim tarihinden itibaren son 3 ay içerisinde düzenlenmesi gereklidir. Başvuru için sunulan pasaport dışındaki belgeler, kişiye iade edilmemektedir.

Başvurunun Japonya Büyükelçiliği ya da Konsolosluğuna ulaşmasının ardından incelenmesi ortalama 7 gün sürmektedir. Bu işlem süresi ise pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Başvuru sahibinin talep etmesi halinde ek evraklar sunmanız beklenebilir. Aynı zamanda Japonya vizesi başkonsolosluğunun Dışişleri Bakanlığına soruşturma yapması gerektiği zaman vize kararının alınması, biraz zaman alabilir. 

Vizenin geçerlilik süresi 3 aydır. Bu süre ise uzatılamamaktadır. Karar, Japonya Büyükelçiliği ya da Japonya Başkonsolosluğu tarafından sizlere iletilecektir.

Türkiye'nin herhangi bir şehrinde ikamet etmeniz durumunda Japonya vizesi alabilmek için Japonya Büyükelçiliğine ya da Japonya Başkonsolosluğuna başvuruda bulunmanız zorunludur. Vizeye başvuru yapmak için Japonya vize başvuru formunu doldurabilirsiniz. Japonya vizesi alabilmek için atılması gereken tüm adımlar ise yukarıda sırasıyla verilmiştir. 

Japonya Vizesi Başvuru Formu Nereden Alınır, Nasıl Doldurulur?

Japonya vize başvuru formu, Japonya vizesi alabilmek için Japonya Büyükelçiliği ya da Japonya Başkonsolosluğu tarafından talep edilen belgeler arasında yer almaktadır. Japonya vizeye başvuru formunun linki aşağıda verilmiştir:

istanbul.tr.emb-japan.go.jp/consulate_t/ryoji/konsolosluk.html

Japonya Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Japonya vize türleri arasında diplomatik vize, resmi görevli vizesi, çalışma vizesi, genel vize, kısa süreli konaklama vizesi, transit vize ve özel vize olmak üzere 7 çeşit vize bulunmaktadır. Japonya vize türleri aşağıdaki gibidir:

Diplomatik Vize: Diplomatların statüsünü tanımlayan ve diplomatlara ayrıcalık veren, Dış İşleri Bakanlığı tarafından diplomatlara sağlanan uluslararası bir kimlik belgesidir. Diplomatik pasaportu, yurt dışında kongre, panel ve konferanslara katılmak için gönderilen devlet görevlileri ve ailelerine tahsis edilmektedir.

Resmi Görevli Vizesi

Genel Vize

Kısa Süreli Konaklama Vizesi

Çalışma Vizesi: Japonya’da çalışma iznini alabilmek için Japonya Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunarak alınması gerekli olan bir vize türüdür. Çalışma iznini alabilmek için belirlenmiş olan ve sizden talep edilen pek çok evrak bulunmaktadır. Çalışma vizesine başvurulmasının ardından onay alan izinler, 6 ay ya da 1 sene süre için verilmektedir.

Transit Vize: Japonya transit vize sayesinde kişilerin kısa süreli vize işlemi kategorisinde başvuru yaptıkları bir vize çeşididir. Transit vizeye sahip olabilmek için pasaportunuzun, belirlenen kriterlere uyması oldukça önemli bir noktadır. İçinde 2 adet işlenmemiş boş sayfa olması gerekmektedir. Aynı zamanda da seyahatin sonrasında da minimum 6 ay geçerliliğe sahip olmalıdır.

Özel Vize: Vize etiketlerinin amaç kısmında çalışma, eğitim, tedavi ve evlilik gibi ifadelerin bulunduğu vizelere özel vize denmektedir.

Japonya Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Japonya vize evrakları aşağıdaki gibidir:

Pasaport: Japonya’yı ziyaret etme amacı ile vize almak için gereken pasaportun, Japonya seyahatinin başlangıç tarihi itibari ile minimum 6 ay süre ile devam ediyor olması zorunludur. Aynı zamanda Japonya ziyareti için kullanılacak olan pasaportun kişisel bilgiler sayfasının başvuruya eklenmesi gerekir.

Fotoğraf: Japonya vizesi almak için başvuru sorasında biyometrik fotoğraf istenir. 3 tane 35 x 45 mm biyometrik fotoğrafın, belgeler arasında eklenmesi gerekmektedir.

Vize Başvuru Formu: Japonya’yı ziyaret etmek için yapılan vize başvurusunda Japonya’da ne kadar kalacağınıza dair birçok bilginin bulunduğu başvuru formunun bulunması gerekmektedir. Vize başvuru formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gereklidir. Japonya Konsolosluğu tarafından bu formda yer alan bilgiler detaylı bir şekilde incelenir. Değerlendirme yapılarak sizlere vize verilip verilmeyeceğine karar verilir.

Uygunluk belgesi,

Taahhütname fotokopisi gereklidir. Japonya'da bağlantılı olunan kuruluşlar; öğrenci ise eğitim kuruluşundan, iş ziyareti için halihazırda çalışılan firmadan, aile vizesi için eşinin çalıştığı firmadan alınır.

Seyahat sağlık sigortası da talep edilen belgeler arasında yer almaktadır. Bu belgeler ile Japonya vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Konsolosluk tarafından ek belgeler de talep edilebilir.

Japonya’ya gitmek isteyen kişilerin uygun belgesi kapsamında vize almaları gerekir. Vize prosedürü ve hazırlanması zorunlu olan belgeler ile alakalı detaylı bilgilerin, Japonya diplomatik temsilcilikleri ile iletişime geçerek öğrenilmesi gerekir. 

Japonya Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Japonya vize ücreti 3 bin Yen olarak belirlenmiştir. Japonya vize ücreti genellikle alınacak olan vize çeşidine göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak bu değere yakındır. Japonya vizesi için istenen ücret yaklaşık olarak bir kişinin tekli girişi için 3 bin Yen ve çoklu giriş için ise 6 bin Yen olarak belirlenmiştir. 

Japonya Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Japonya’ya inmeden önce uçakta yolculara gümrük beyan formları dağıtılmaktadır. Bu formlarının kişiler tarafından doldurulması gerekmektedir. Kabul edilebilecek miktarda olması şartı ile yolcular, beraberinde olan kıyafet, banyo eşyaları, kişisel ürünler, seyahat sırasında kullanılacak olan teknik ürünler, 3 şişeye kadar alkollü içecek ve yiyecekler, 20 pakete kadar sigara ve 56 ml’ye kadar parfümler ile piyasa değeri 10 bin Yen altında olan ürünler gümrük vergisinde muaf tutulmaktadır. Bu kategoriler haricinde yer alan ve piyasa değeri 200 bin Yen üzerinde bulunan ürünlerin hepsi ise vergiye tabi tutulmaktadır. Bunlara ilaveten de yolcular beraberinde olan 1 milyon Yen ya da karşılığı nakit paranın ülkeye giriş ve çıkışında beyan etmesi gerekmektedir. Söz konusu olan bu miktar ile seyahat etmesi muhtemel olan vatandaşların doldurması gerekli olan ayrı bir form vardır. Bu form, gümrük güvenlilerinden temin edilebilir. Her türlü uyuşturucu madde, ateş silah ve parçaları, patlayıcı maddeler, sahte para, sahte kredi kartı, yetişkinlere yönelik açık yayınlar ve korsan ürünlerin Japonya’ya getirilmesi yasaktır. Hayvan ya da bitki getirmeniz durumunda ise karantina muayenesi gereklidir. Bunun için ise Japonya’ya seyahat etmeden önce ilgili havaalanı karantina birimi üzerinden yolcunun randevu alması zorunludur. Pasaport kontrolü ve bagaj alımının ardından gümrük kontrolü yapılır. Bu alanda yeşil ve kırmızı olacak şekilde 2 tane hat bulunur. Yeşil hat, beyan edilmeyi gerektiren madde taşımayan kişiler içindir. Kırmızı hat ise tüm yolculara hitap etmektedir. 

Japonya Vizesi Neden Reddedilir?

Japonya vize ret nedenleri şu şekildedir:

Japonya vize başvurularında, bazı durumlara göre vize reddi söz konusu olabilir. Konsolosluk tarafından talep edilen şartların yerine getirilmemesi durumunda vize reddedilebilir. Vize başvuruları için talep edilen şartların sağlanmaması halinde vize başvuruları, konsolosluk tarafından ret ile sonuçlanabilir. 

Japonya’ya ziyaret etmenizin amacını kanıtlayamamanız,

Sahte ya da eksik belge sunulması,

Geçerli pasaporta ya da onaylı seyahat evrakına sahip olmaması durumunda,

Aynı ülke için daha önceki zamanlarda tespit edilmesi halinde sınır dışı edildiğiniz öğrenilirse, vize başvurusu yapan kişini ülkenin kamu düzeni için tehlike oluşturması,

Seyahat bitiminde kişinin ülkeden gideceğini gösteren kanıtlar nitelikte belgeler sunulmaması halinde vize başvurusu, vize reddi ile sonuçlanabilir. Vizenizin reddedilmesi durumunda, vize reddi mektubunu oldukça dikkatli bir şekilde incelemeniz önemlidir. Çoğunlukla vize reddinin sebebine açık bir şekilde mektupta yer verilmektedir. Eğer ki vize görevlisinin vize başvurunuzu reddetme sebeplerinin yanlık ya da eksik değerlendirme / bilgilendirmeden dolayı olduğunu düşünürseniz, profesyonel olarak yardıma başvurabilirsiniz. Böylece yeni bir başvuru yapmanız daha kolay olacaktır. 

Vize başvurularınız için pasaportunuzun geçerlilik süresinin, başvurulan tarihten ileri tarihlere doğru minimum 1 yıl olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Yıpranmış olan pasaport ile yapmak istediğiniz vize başvurunuz kabul alsa ya da vizenizi alsanız dahi sınırdan çevrilme ihtimali oldukça fazladır. Bu kapsamda da pasaportunuzun temiz ve yıpranmamış olmasına önem vermeniz, vizeyi almanız için oldukça önemli bir noktadır.  

Tüm bu nedenler haricinde tüm şartları sağlamanız ya da bütün evrakları eksiksiz bir şekilde sunmanız halinde de vize başvurunuz reddedilebilir. Reddedilme nedenini açıklama zorunluğu yoktur. Ancak bazı ülkeler, yazılı ya da sözlü açıklama yaparak sebebi sizler ile paylaşabilir. 

Japonya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Japonya vizesi onay süresi 5 – 7 iş günü olarak belirlenmiştir. Japonya vizesi, belgelerin incelenerek değerlendirilmesi süresine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda ise konsolosluk görevlileri ek süreye ihtiyaç duyabilirler. Böylece vizenin açıklanma süresi de etkilenir. Sürecin uzaması halinde ya da belgelerin eksik olması durumunda vizenin reddedilme ihtimali yüksek olur. Aynı zamanda Japonya Konsolosluğu ihtiyaç duyması durumunda ek belge talep edebilir. Belgelerin doğru ve eksiksiz bir şekilde sunulması, vize işlemleri esnasında herhangi bir özel durum olmayarak vize başvuru sonucunun olumlu olması durumunda, vizenin çıkma süresi 5 – 7 gün arasında değişir. Bundan dolayı seyahat planı yaparken minimum 2 hafta öncesinde vize başvurunuzu yapmış olmanız gereklidir. Belgelerin eksik olması ya da vize işlemleri sırasında Japonya Konsolosluğunun yoğun olması veya ek belge talep edilmesi halinde vize başvuru sonucunu öğrenmenin süresi uzayabilir.
 

japonya japonya vizesi japonya vize ücreti japonya vizesi nasıl alınır japonya vize japonyaya nasıl gidilir