Japonya'da İktidar Parti: Kadınlar Toplantılara Gelsinler ama Konuşmasınlar Sadece İzlesinler

TAKİP ET

Japonya'da kadınların toplantılarda söz almasından rahatsız olma durumu, iktidar partisinin son kararıyla birlikte ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti.

"Kadınlar toplantılarda çok konuşuyor" sözleriyle büyük tepki çeken Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro kadınların katıldığı kurulların uzun sürdüğünü savunarak, "Kadınların kuvvetli rekabet hisleri var. Biri söz almak için el kaldırdığında diğerleri de konuşma ihtiyacı hissediyor. Birileri bana ‘Eğer kadınların sayısını artırırsak konuşma sürelerini belli bir süreyle sınırlamalıyız.' demişti. Aksi takdirde durmuyorlar. Sözlerini ne zaman sonlandıracaklarıyla ilgili sorunları var" cümleleriyle cinsiyetçi ifadeler içeren bir konuşma yapmıştı.

Çok konuştuklarını düşündüğü kadınlar ve aklı başında erkekler tarafından tepki alan Mori, geri adım atarak  "Dikkatsiz bir söylemdi ve üzüntülerimi bildiriyorum. Kadınlara karşı ayrımcılık yapma niyetim yoktu" açıklamasını yapıp, istifa etmişti. 

Mori Yoşiro'nun istifa etmesine sebep olan cinsiyetçi söylemler, bu kez Liberal Demokrat Parti'yle(LDP) tartışma konusu oldu.

Hazırladıkları yeni bir planı paylaşan LDP yetkilileri, partinin önemli toplantılarına 5 kadın parlamenter dahil edeceklerini ancak bu kişilerin sadece "İzleyici olarak" orada bulunacağını bildirdi. Partinin kadın üyelerinin kara alma sürecini "Takip etmesinin" önemli olduğunu söyleyen Toşihiro, "Ne tür kararlar alındığını anlamak mühimdir. Bir bakın, bunlar neyle ilgiliymiş" dedi.

Japon gazetesi Nikkei, bahsi geçen kadın gözlemcilerin toplantılar sırasında söz alamayacağını ve görüşlerini ayrı ayrı sekreterlik ofisine bildirebileceklerini aktardı.

LDP üyesi bir grup kadın parlamenter, Genel Sekreter Toşihiro'dan parti içindeki kilit öneme sahip pozisyonlara kadınların katılım oranlarının artırılmasını talep etmişti. Ancak bu isteğin aksine toplantılarda kadın üyelere sadece gözlemci statüsü tanınması sosyal medyada eleştirileri beraberinde getirirken, paylaşımlarda LDP'nin dünyada olup bitenlerden habersiz olduğu yorumları yapıldı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde gelişmiş ülkeler arasında en düşük puanı alan Japonya, kadınların ekonomiye katılımı ve siyasette güçlendirilmesi bakımından 153 ülke arasında 121. sıraya yerleşmişti.

japonya ldp liberal demokrat parti kadınların izleyici olması kadınlar toplantı