Japonya'da Robot Çalışanlar İnsanların Yerine İş Başı Yaptı

TAKİP ET

Genç nüfusun az olmasından dolayı iş gücü sıkıntısı çeken Japonya'da robotlar insanların yerine çalışmaya başladı.

Japonya'da halkın yaklaşık üçte birinin 65 yaş ve üstü olması iş veren şirketler ve ülke ekonomisi için büyük bir sorun haline geldi. Ülkenin önde gelen market zincirlerinden FamilyMart ve Lawson gibi şirketler çareyi hızla gelişmekte olan robot teknolojisinde buldu.

Lawson firması, bu hafta çalışan ilk robotunu Tokyo'daki bir markette denemeye başladı. FamilyMart ise, geçen ay aynı robotları işletmeye başladı ve 2022'ye kadar 20 mağazasında robot çalıştırmayı planladığını açıkladı. İki mağaza da şun anda Japon teknoloji şirketi Telexistence tarafından geliştirilen Model-T adlı bir robotu test ediyor.

Çalışan robotlar, internet bağlantısı sayesinde uzaktan bir insan tarafından kontrol edilirken 'pilot' olan kişi taktığı sanal gerçeklik (VR) başlığı ve özel eldivenler sayesinde mağazadaymış gibi çalışıyor. Örneğin pilot, eldivenler sayesinde robotun ellerinde tuttuğu ürünleri hissediyor, ve onları raflara yerleştirebiliyor.

japonya robotlar çalışmaya başladı yaşlı nüfus korona virüs familymart pilotlar kontrol ediyor robotlar insanlar yerine çalışmaya başladı robotlar iş başı yaptı japonyada akıl almaz tekonoloji