Japonya'daki Dev Firmalar Uygur Türklerine Karşı Tutumları Sebebiyle Çin ile İş Yapmayı Bırakıyor

TAKİP ET

Japonya'da 12 büyük şirket Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçirme kararı aldı.

12 Japon şirketi, Çinli ortaklarıyla işlerini bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini açıkladı. Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası ticaret yapan markaların arasında bulunduğu şirketler Sincan bölgesindeki Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırıldığının tespit edilmesinin ardından bu kararı aldı.

ABD ve İngiltere’nin pamuk ve Sincan bölgesinden gelen diğer ürünlere ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından, diğer ülkelerde de “İnsan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeleri” için baskı artıyor.

Diğer ülkelere oranla benzer yaptırımları yavaş uyguladığı için eleştirilen Japon hükümeti, Japantimes tarafından “Çin’i kışkırtma korkusuyla bu konuyu ele alırken pasif kaldı.” ifadesiyle eleştirildi.

Japonya Uygurlara Yapılan Baskıya Dair Rapor Yayınlamıştı

Japonya daha önce Doğu Türkistan’daki Uygurlara yaptığı baskı ve insanlık dışı uygulamalarıyla gündemden düşmeyen Çin’e yönelik bir rapor yayımlamıştı. Raporda, Çin’in Uygur camilerini kapatıp turistlere tesis ettiğine dair belgelerle yer verilmişti.

Japonya’nın önde gelen gazetelerinden Asahi Shimbun, 15 Ekim 2020 tarihinde Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Uygurların dini haklarına yönelik saldırısını konu alan ve gazete muhabirlerinin Kaşgar ve Urumçi’ye yaptığı ziyaretlere dayandırılan bu raporu gündeme taşımıştı.

çin uygur türkü japonya 12 şirket yapma