Joe Biden, Çin ve Rusya'ya Gözdağı Verdi

TAKİP ET

Münih Güvenlik Konferansı'nda "Amerika geri döndü, transatlantik ittifakı geri döndü" mesajını paylaşan ABD Başkanı Joe Biden, Çin ile Rusya'ya "gözdağı" verdi.

Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgından ötürü konferansa video bağlantısıyla katılan Biden, demokrasinin bir tesadüf eseri olmadığına dikkat çekerek "Onu korumalı, güçlendirmeli ve yenilemeliyiz. Bunun geçmişte kalan bir tarihi eser değil, hayal ettiğimiz geleceği kurmanın en iyi yolu olduğunu kanıtlamalıyız" ifadelerini kullandı.

Biden, ABD ve Avrupalı müttefiklerin Çin'e karşı mücadele ederken farklı yöntemler tercih etmesi gerektiğini söyledi. 

"Amerika geri döndü, transatlantik ittifakı geri döndü. Artık geriye değil, birlikte önümüze bakacağız." diyen Biden, Donald Trump döneminde yıpranan ABD-AB ilişkilerini kastederek başta Avrupalı müttefikleri olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki müttefikleriyle ilişkilerini yeniden güçlendireceğini ifade etti.

TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA

NATO Anlaşması'nın 5. maddesini hatırlatan Biden, İttifak üyesi bir devlete yapılan saldırının bütün İttifaka yapılmış sayılacağını ve böyle bir duruma karşı müttefiklerin hep birlikte hareket edeceklerini söyledi. Bu konuya ilişkin 11 Eylül terör saldırılarını örnek gösteren Biden, saldırılardan sonraki ittifak dayanışmasından övgüyle bahsetti. Ancak NATO'nun stratejik üyesi Türkiye'nin 40 yılı aşkın bir süredir gerek sınırları dâhilinde gerekse sınırları ötesinde Kürtçü terörle mücadelesine karşı müttefiklerin iki yüzlülüğünden bahsedemedi.

Biden, Afganistan'daki Amerikan işgalinden beri 20 yıldır süren çatışmalar için diplomatik bir çözümü ve barış sürecini "en güçlü" şekilde desteklediklerini belirtirken DEAŞ ile mücadelenin de müttefiklerin güvenliği bakımından hayatî önemini vurguladı.

ÇİNE KARŞI ABD-AB İTTİFAKI

Çin'le uzun soluklu bir mücadele içinde olduklarına dikkat çeken Biden, gelecek yıllarda özellikle ekonomi ve güvenlik alanlarında Çin'e karşı ABD-AB ittifakının stratejik bir önem taşıdığını ifade etti.

Çin'in insan hakları ve demokrasi alanındaki ihlalleri ile uluslararası ekonomide "haksız rekabet" yaratan adımlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Biden, bu konuları gündeme getirmeye devam edeceklerini bildirdi.

RUSYA DAHA YAKIN BİR TEHDİT

Rusya'nın yarattığı tehdide de değinen Biden'a göre Moskova, NATO için Çin'den daha yakın bir tehdit olarak görülmeli. "Putin Avrupa'yı, Avrupa projesini ve NATO ittifakını zayıflatmak istiyor. Transatlantik birliğine ve kararlılığımıza zarar vermek istiyor çünkü Kremlin için tek tek ülkeleri sindirmek daha kolay." diyen Biden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün savunulmasının tam da bu sebeple oldukça önemli bir mesele olduğunu dile getirdi.

Münih Güvenlik Konferansı NATO Joe Biden ABD Rusya Çin