Johnson: Birçok Rus Annenin Oğlu Eve Dönemeyecek

TAKİP ET

İngiliz Başbakan Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal tehdidine ilişkin "Birçok Rus annenin oğlu eve dönemeyecek" dedi.

Parlamentoda konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal tehdidine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İngiltere'nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde NATO’ya asker göndermeye hazır olduğunu ifade eden Johnson, “Rusya Ukrayna’yı işgal ederse Avrupa’daki müttefiklerimizi korumak için NATO’nun yeni konuşlandırmalarına katkıda bulunmaya çalışacağız” dedi.

İşgalci Rusya’nın Ukrayna sınırında konuşlandırdığı 100 bin askerine değinen Johnson, İngiltere’nin Ukrayna'ya askeri destek sağlayacağını vurguladı. İngiltere’nin Estonya’da NATO birliklerine liderlik ettiğini söyleyen Johnson, İngiltere ordusunun 2015’ten bu yana 21 bin Ukrayna askerini eğittiğini hatırlattı.


"Ukrayna'nın Direnişi İnatçı ve Kan Dolu Olacak"


Johnson, “Rusya, Ukrayna’ya saldırırsa bunun ardından ortaya çıkacak trajediyi düşünürken ürperiyorum. Ukraynalılar ülkelerini savunmak için her türlü yasal hakka sahiptir. Direnişlerinin Çeçenistan’daki, Bosna’daki veya Avrupa’nın 1945’ten bu yana katlandığı diğer herhangi bir çatışmaya benzer şekilde inatçı ve kan dolu olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.


"Birçok Rus Annenin Oğlu Eve Dönemeyecek"


Johnson, Rus diktatörü Vladimir Putin’i uyararak, “Eğer Putin kan dökme yolunu seçerse Ukraynalılar şiddetli bir şekilde direnecektir. Tarih de bunu gösteriyor. 2014’te ülkelerini savunmaya çalışan Ukraynalılar daha güçlenmiş savaş yetenekleriyle savaşmaya kararlı olacaktır. Eğer Rusya bu yolu seçerse birçok Rus annenin oğlu eve dönemeyecek” ifadelerini kullandı.


Ekonomik Yaptırım Vurgusu


Johnson, İngiltere ve müttefiklerinin Rus işgalciliğine karşı “ağır ekonomik yaptırımlarla” yanıt vereceğini belirtti. İngiltere’nin yaptırım uygulamak yoluyla caydırıcılık kullanarak savaşı engellemek için ABD ve Avrupalı müttefiklerle aylardır çalıştığını söyleyen Johnson; ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve AB liderleri ile beraber Rusya’ya karşı daha önce yapılan herhangi bir yaptırımdan “daha ağır, koordineli ve şiddetli ekonomik yaptırımlar” uygulayacakları konusunda anlaştıklarını belirtti.

Yaptırımlar konusunda hızlı hareket edileceğini söyleyen Johnson, “Yaptırımların caydırıcı etkisini en üst düzeye çıkarmak için bu tedbirlerin mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiği konusunda anlaştık” dedi.


Diplomatik Çözüm Mümkün


Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana Avrupa’da kazanılan özgürlüklerin korunması gerektiğini belirten İngiliz Başbakan, Rusya’nın Ukrayna’yı silahla tehdit ettiğini, ancak yine de diplomatik bir çözümün mümkün olduğuna inandığını söyledi.

boris johnson rusya rus işgali ukrayna nato