Kabil Havalimanı Saldırısında 12 ABD Askeri ve En Az 60 Sivil Hayatını Kaybetti: En Az 140 Yaralı

TAKİP ET

Kabil Havalimanı dışında gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 12 ABD askeri ve en az 60 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

BBC'ye konuşan Afganistan sağlık yetkililerinin verdiği bilgilere göre Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda gerçekleştirilen 3 bombalı saldırıda en az 60 sivil hayatını kaybetti, 140 kişi ise hayatını kaybetti.

Bunun yanında Amerikan basınında bölgede bulunan Amerikan birliğine mensup 11 Amerikan piyadesi ile 1 askeri sıhhiyecinin hayatını kaybettiği yazıldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı olan Orgeneral McKenzie konuya ilişkin yaptığı açıklamada ABD ordusuna bağlı AC-130 Gunship'lerin, MQ-9 Reaper dronlarının, Apache saldırı helikopterlerinin ve F-15 savaş uçaklarının Kabil üzerinde uçmakta olduğunu söyledi.

Saldırılarda 12 ABD askerinin hayatını kaybettiğini belirten Orgeneral McKenzie, 15 askerlerinin de yaralandığını ifade etti. McKenzie bunun yanında saldırılara rağmen tahliyelerin süreceğini açıkladı.

"Korkakça" diye nitelediği saldırıların devam edeceğini düşündüklerini belirten Orgeneral Mckenzie, saldırıyı gerçekleştirenlere karşı harekete geçmek için hazır olduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler ve NATO Saldırıyı Kınadı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric düzenlediği basın toplantısında saldırıyı kınarken, Antonio Guterres'in gerçekleşen terör saldırısını yakından takip ettiğini söylerken saldırının Afganistan'daki istikrarsız durumu ortaya koyduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınayarak "Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek" dedi.

İngiltere ve Fransa Tahliyeleri Sürdürecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson "Barbarca bir terör saldırısı olduğunu, Kabil Havalimanında ABD ordusu üyelerinin hayatını kaybettiğini, Afgan kayıpların da olduğu bir dizi saldırı olduğunu doğrulayabilirim. ABD ve Afganistan halkına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

Saldırıyı "aşağılık" bir saldırı olarak niteleyen Britanya Başbakanı Boris Johnson, İngiltere olarak 31 Ağustos tarihinden önce tahliyeyi tamamlayacaklarını söyledi.

Fransız lider Emmanuel Macron ise Fransa'nın Kabil Büyükelçisinin tahliye edileceğini açıkladı.

Kabil Havalimanı Saldırısında 12 ABD Askeri ve En Az 60 Sivil Hayatını Kaybetti En Az 140 Yaralı