Kadıköy'deki Boğaziçi Eylemine Katılan Yedi Kişiye 11 Yıla Kadar Hapis İstemi

TAKİP ET

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör ataması sonrası yapılan eyleme katılan 11 kişiye dava açıldı.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından Kadıköy ilçesinde 2 Şubat’ta çok sayıda kişi bir araya gelmiş ve eylem yapmıştı. Rektörü protesto eden vatandaşlara polis müdahale etmişti.

Anadolu başsavcılığı, Kadıköy’deki eyleme katılan yedi kişi hakkında yürütülen soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı. İddianamede, Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy ilçelerinde eylemlerin yasaklanmasına rağmen ‘sosyal medya üzerinden sosyalist ve marjinal gruplar tarafından yapılan çağrılar sonucunda yapılan gösteriler sırasında görevli polis memurlarına ve polis araçlarına taşlı, tekmeli saldırılar düzenleyen ve izinsiz gösteri yapanlar’ın tespit edilmesine yönelik olay yeri ve çevresinde çekilen görüntülerin incelenmesiyle şüphelilerin isimlerinin belirlendiği ifade edildi.

Şüphelilerin eylem çağrısına uyduğu dile getirilen iddianamede, kimi sanıkların emniyet ekiplerinin “Dağılın” ihtarlarına uymadığı, bazılarının çöp konteynerlerini tekmeleyerek yere düşürerek barikat oluşturup polis ekiplerinin araçlarının geçmesini engellediği aktarıldı. Ayrıca bazı şüphelilerin emniyet güçlerinin görevlerini yapmalarına cebir uygulamak suretiyle engel olduğu, tekme ve taş atarak emniyet araçlarına zarar verdiği kaydedildi.

Söz konusu eylemler sırasında iki polis aracında toplam 46 bin 185 liralık zarar oluştuğu, iki ayrı polis aracında ise çatlak, kırık ve ezilme şeklinde hasar oluştuğu vurgulandı.

İddianamede Eylemleri nedeniyle tutuklanan sanıklar A.K., H.K.H., N.E. ve Ö.Ş. ile tutuksuz sanıklar M.C.D., R.A. ve Y.E.K’nin ‘'Toplantı ve yürüyüşlere, silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma'’, '‘kamu malına zarar verme'’, '‘görevi yaptırmamak için direnme’' ve '‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’' suçlarından altı aydan 11 yıla kadar değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianame değerlendirilmek üzere Anadolu 35’inci Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.

boğaziçi kadıköy eylem iddianeme hapis 7 yıl rektör melih bulu