Kadın Çalışan, Cumhurbaşkanlığı'nda Önce Mobbinge Maruz Kaldı Sonra Kovuldu

TAKİP ET

Esra Sarı, dört yıl boyunca mobbinge uğradığını bildirdiği Cumhurbaşkanlığı'ndan kovuldu.

Cumhurbaşkanlığı’nda çalışan Esra Sarı, dört yıl süren çalışma dönemi boyunca mobbinge uğradı. Kıyafeti, saçı ve makyajına kadar her kararına karışılan Sarı, kendisine mobbing uygulayan Genel Müdür Abdullah Rıdvan Ağaoğlu'nu şikayet ettikten sonra işten çıkarıldı. 

Genel Müdürün sürekli olarak kendisine baskı yaptığını ve durumun işe girdiği ilk günlerden bu yana sürdüğünü belirten Sarı, “Sürekli işçi kadrosunda temizlik personeli olarak işe alınmıştım. Ama işe ilk başladığım günden bu yana sağ kolumdaki engelden dolayı evrak işi yapıyordum. Genel Müdür tarafından anlam veremediğim bir şekilde uyarılar almaya başladıktan sonra temizlik işleri yaptırılmaya başlandı. Sorun yaşadığım kişi, bu işleri yapıp yapmadığım konusunda emin olmak için de sürekli çalışanları yanıma gönderdi ve denetledi. Son bir yıldır da dayanılmaz bir hal aldı benim için. Giyimime, kişisel bakımıma yönelik bir karşı duruş vardı. Bu şekilde işten çıkarılmak son derece gurur kırıcı oldu. Maddi ve manevi olarak çok yıprandım. Psikolojik olarak da çok yıprandım'' dedi.

Kişisel Olarak Benimle Uğraştı

Sarı, kendisine mobbing uygulayan tek kişinin Genel Müdür olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “Kurumda mobbing uygulayan kişi dışında aramın kötü olduğu, herhangi bir baskıya uğradığım hiç kimse yoktu. Şahsın kendisi tamamen kişisel olarak benimle uğraştı.

Bu süreçte bire bir mücadele ettiğim kişi bir genel müdürdü ve ben de bir işçiydim. Arada çok büyük bir fark olduğu için çok kötü günler yaşadım. Böyle zor bir süreçte nasıl yeniden iş bulacağım, nerelere başvuracağım, ne yapacağım inanın ben de bilmiyorum. Tüm bunlar çok zor bir dönemde başıma geldi” ifadelerine yer verdi.

Memur Gibi Giyindim

Genel Müdür'ün kendisine mobbing uygulamasını gerektirecek herhangi bir davranışta bulunmadığını ve kuruma uygun bir görünümü olduğunu belirten Sarı, "Bir iş yerinde, 'Saçını topla, kıyafetlerini düzelt, makyaj yapma' gibi sözlerle karşılaşmak çok onur ve gurur kırıcı bir durum. Ki ben orada da dile getiriyordum, kıyafetlerim her zaman bir kamu kurumunda giyilebilecek kıyafetlerdi. Asla memur gibi görünmek dışında herhangi bir durumum olmadı. Neden özellikle beni seçti ve bana yüklendi hiçbir fikrim yok ama olan sonuç olarak bana oldu. 'Kimsenin konu mankeni değilim' gibi bir savunmak yapmak zorunda kaldım. Sözlü olarak bir sataşma ve üzerime gelme vardı ama fiziki bir durum gelişmedi. Psikolojik baskılarla beni yıldırma ve istifa ettirme girişimi ile başlayan süreç, kendisini şikayetimden sonra iş akdimin feshedilmesi ve büyük mağduriyetimle sonuçlandı. Umuyorum ki yargı benim lehime karar verecektir” şeklinde konuştu.

Gelirime Güvenip Kredi Çektim

Cumhurbaşkanlığı’nda çalışmasına güvenerek ev almak için kredi çeken Sarı, henüz ev almanın mutluluğunu yaşayamadan işten kovulduğunu ifade etti. Başka kurumlarda iş arayışını sürdüreceğini ancak Cumhurbaşkanlığı'nda kovulduktan sonra bu arayışın işe yarayıp yaramayacağını bilmediğini belirten Sarı, ''Yapabileceğim tek şey işsizlik maaşına başvurmaktı ve ben de mecburen bunu yaptım” ifadelerini kullandı. 

 

esra sarı mobbing baskı genel müdür saç makyaj kıyafet abdullah rıdvan ağaoğlu kovuldu