Kadından Erkeğe Dönen Şahıs, Kendisini Sorgulamadan Kabul Eden Doktorlara Dava Açtı: Akıl Sağlığımı Sorgulamak Yerine Kendime Koyduğum Teşhisi Kabul Ettiler

TAKİP ET

Kanada'da bu konudaki ilk dava açıldı.

Kanada'da yaşayan 34 yaşındaki Michelle Zacchigna, geçtiğimiz günlerde, kendisini yıllarca tedavi eden sekiz doktor ve akıl sağlığı uzmanına karşı dava açtı.

Kadınken erkek olan Zacchigna, doktorların onun karmaşık akıl sağlığı ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve bunun yerine kendi kendisine koyduğu "transseksüellik" teşhisini akıl sağlığını sorgulamadan ameliyatlara izin verdiklerini belirtti. Zacchigna şimdi geri dönüşü olmayan prosedürlerden pişman. 

Dailywire'ın haberine göre Zacchigna geçen Salı günü "Bir süredir bu konuyu düşünüyorum ve artık hazırım. Kasım 2022'de, Ontario'daki tıbbi geçişimi kolaylaştıran Kanadalı sağlık hizmeti sağlayıcılarına karşı yasal işlem başlattım." dedi.

Zacchigna'nın depresyon, kaygı, kendine zarar verme ve intihar girişimi ile yıllarca uğraştıktan sonra 2009 yılında 21 yaşındayken internette "cinsiyet kimliği" kavramını keşfetti. Zacchigna bunun üzerine tüm sorunlarının, sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından asla sorgulanmayan bir inanç haline gelen, transseksüel olmasından kaynaklandığına ikna oldu.

2010 baharında Zacchigna, Toronto'da "Cinsiyet Yolculukları" adlı bir destek grubuna katıldı ve burada bir saatlik bir randevunun ardından kendisini erkeklik hormonu tedavisi için yönlendiren bir doktorla tanıştı. Zacchigna'nın düzenli terapisti, onun uzun süredir ciddi akıl sağlığı sorunları yaşadığının farkında olmasına rağmen, hormon tedavisi de önerdi. Başka bir doktorla üç randevudan sonra, Zacchigna'ya testosteron reçete edildi.

Rahmi ve Göğüsleri Alındı

2012'de Florida'daki bir cerrah, doktorlarından iki taraflı mastektomi yapılmasını (memenin herhangi bir rahatsızlık nedeniyle alınması) öneren bir mektup aldıktan sonra Zacchigna'nın göğüslerini çıkardı.

2017 yılında Zacchigna, başka bir doktor tarafından sevk edildikten sonra histerektomi geçirerek rahmini aldırdı.

2019'a gelindiğinde Zacchigna, akıl sağlığı teşhislerinin ve gelişimsel engellerinin yaşadığı sorunları "kendini transseksüel olarak tanımlamaktan çok daha kısa ve öz bir şekilde" açıkladığını fark ettikten sonra geçişten vazgeçme kararı aldı. Şimdi, geçirdiği geri dönüşü olmayan prosedürlerden derinden pişmanlık duyuyor.

Zacchigna, Lighthouse Forum için bir blog gönderisinde, "Tamamen sağlıklı rahmimi almak en büyük pişmanlığım, ömrümün geri kalanını memesiz, kalın sesli, erkek tipi saçla ve hamile kalamadan yaşayacağım. " diye yazdı.

Akıl Sağlığı Sorunları Ele Alınmadı

Zacchigna'nın davası, onu tedavi eden sağlık hizmeti sağlayıcılarının onun ciddi akıl sağlığı sorunlarını ve gelişimsel engellerini ele almadıklarını ve bunun yerine ona geri dönüşü olmayan tıbbi müdahaleler teklif ettiklerini iddia ediyor.

Ontario Yüksek Adalet Divanı'na sunulan iddia beyannamesinde "Davalılar, Michelle'in ayırıcı bir tanı koymadan veya alternatif tedaviler önermeden kendi kendine transseksüel teşhisi koymasına ve kendi tedavisini reçete etmesine izin verdi" diyor.

Zacchigna, transseksüel olma arzusuna asla karşı çıkılmadığını ve kendisine yeterli danışmanlık veya terapi sağlanmadığını ifade ediyor. Zacchigna doktorların, bir hastanın kendi kendine transseksüel olduğunu teşhis etmesini "onayladığını" belirtiyor. Zacchigna, bireylerin yaşadıkları sorunların yatan nedenleri araştıran psikolojik terapi yerine doktorların kendisine olumlu şekilde önerdiği geri dönülemez tıbbi müdahalelerden oluşan modelinin suçlu olduğunu belirtiyor.

Zacchigna'nın deneyimi, hastaların akıl sağlığı, esenliği ve "cinsiyet onaylayan" sağlık hizmeti arama nedenlerinin sorgulanmadığını vurguluyor. Uzun süredir devam eden akıl sağlığı mücadeleleri geçmişine ve ergenlik veya çocukluk döneminde cinsiyete bağlı sıkıntı belirtisi olmamasına rağmen, Zacchigna'nın etkileri ömür boyu olan, geri dönüşü olmayan prosedürlere devam etmesine izin verildi.

Zacchigna, "Bu eylemle yalnızca kendim için adalet aramıyorum, aynı zamanda 'cinsiyet onaylayan' sağlık hizmetlerinin pervasız doğası hakkında farkındalık yaratmayı da umuyorum" dedi.

Zacchigna, "Kanıtların sistematik incelemelerine yanıt olarak birkaç ülkenin yaklaşımlarını değiştirmesiyle, bununla ilgili uluslararası endişeler dile getirildi. Bununla birlikte, burada, Kanada'da, bununla ilgili tartışmalar henüz başlamadı. Görüşmeyi başlatmayı umuyorum” ifadelerini kullandı..

İsveç, İngiltere ve Finlandiya, tıpkı Florida Tıp Kurulları gibi, pediatrik tıbbi geçişe ilişkin mevcut kanıtların sistematik incelemelerini yürüttüler ve her biri, risklerin sözde faydalardan çok daha ağır bastığı sonucuna vardı. Bu, önde gelen cinsiyet kliniklerinin kapatılmasına, cinsiyetler arası hormonların kullanımına ilişkin katı kısıtlamalara ve reşit olmayanlar için cinsiyetle ilgili ameliyatların yasaklanmasına neden oldu. İtalya, Avustralya ve İspanya'nın tıbbi kurumları da son zamanlarda benzer endişeleri dile getirdi.

ABD'de Chloe Cole ve Camille Kiefel de tıbbi geçişlerini kolaylaştırdıkları için sağlık hizmeti sağlayıcılarına dava açtı. Kiefel ve Zacchigna, geri dönüşü olmayan tıbbi müdahalelere rıza gösterdikleri sırada akıl hastalığından muzdarip savunmasız yetişkinler olduklarını iddia ediyorlar ancak Cole geçişine başladığında sadece 13 yaşındaydı.

trans transeksüel kanada trans davası doktorlar dava michelle zacchigna