"Kadınlar Evde mi Yoksa Başkasının Kucağında mı?" Diyen İmama Para Cezası

TAKİP ET

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenen yürüyüşle ilgili habere "Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?" yorumu yazan imam Ali A.'ya 2 bin 180 lira para cezası verildi.

İmam Ali A., 2013 yılında Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenen yürüyüş ile ilgili habere "8 Mart'ın Çaycuma'da bu kadar etkili kutlanması ne kadar güzel. Çaycuma'ya her türlü kötülüğü yaptılar ama Çaycumalı kadınları eve hapsetmeyi başaramadılar" yorumu yapan bir kişiye "Başını kumdan çıkart. Çaycuma'ya öyle bakmanı tavsiye ediyorum. Bak ki neler çıkacak? Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?" şeklinde bir cevap yazdı.

Ali A.'nın yorumuna tepki gösteren kadınların şikayeti üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Ali A. hakkında, 'Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret' suçlamasıyla 2 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Çaycuma Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2015 yılındaki karar duruşmasında imam Ali A. hakkında beraat kararı verildi.

Karara İtiraz Ettiler

Şikayetçi 29 kadın, Yargıtay'a başvurarak mahkemenin kararına itiraz etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 10 Aralık 2020 tarihli kararında yerel mahkemenin beraat kararını bozdu. Kararın bozulması üzerine imam Ali A., tekrar hakim karşısına çıktı.

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında sanığın üzerine atılı suçu işlediğine karar vererek 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılmasına talep etti. Mahkeme, sanık Ali A.'nın müşteki ve katılanlara yönelik hakaret suçunu işlediğine kanaat getirerek 109 gün adli para cezasına çaptırdı. 20 TL'den para cezasını hesaplayan mahkeme başkanı, sanığı toplam 2 bin 180 TL para cezasına çarptırarak hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 

çaycuma kadın yürüyüş 8 mart kadınlar günü kucak imam ali. para cezası