Kadınlar Her Yerde: Artvin'de 'İstanbul Sözleşmesi' Protestosu

TAKİP ET

Artvin'de ''İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılma kararı'' protesto edildi.

Artvinli kadınlar “İstanbul sözleşmesi yaşatır, haklarımızdan vazgeçmiyoruz” sloganlarıyla Halitpaşa Meydanı’nda bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Gülşen Kurul'un katıldığı ve basın açıklamasını okuduğu eylemde, kadınların erkek adaleti değil gerçek adalet istediği ve sokakların suç mahali olmadığı bir dünya istedikleri söylendi.

Basın açıklamasını okuyan Kurul, “İktidarlar politikalarını her seferinde kadını arka plana atarak kurmaktan vazgeçmiyor. Kapitalist sistemler bizleri birer eşyadan ibaret görmeye devam ediyor. Cinsiyet eşitsizliğinin giderek tırmandığı toplumlarda Kadın her alanda ikinci planda kalırken dünya kadınların görünmeyen emeği sayesinde dönmeye devam ediyor.Çocuk bakımını, ev işlerini, hasta ve yaşlı bakımının büyük bir bölümünü üstlenmesine rağmen,en çok yorulan olmasına rağmen emeğinin karşılığını alamıyor.Güvencesiz işlerde çalışmak zorunda bırakılan kadınlar, rekor kıran genç kadın işsizliği, düşük ücretler, kadınların yaşam mücadelesinde gözardı edilemeyecek seviyedeyken Kadınların maruz kaldığı şiddet akıl almaz boyutlara ulaştı” ifadelerine yer verdi.

Kadınlar, Erkek Egemenliği Kuralları Altında Ezilmeye Çalışılıyor

“Suçluyu koruyan ve şiddete maruz kalan kadının kendisini savunmasına bile fırsat vermeden caydırıcı olmayan kararlarla ülkemiz bir Kadın mezarlığına çevriliyor.Kadını aile içi yaşama hapsetmeye çalışan AKP iktidarı Şiddeti önlemesi gerektiği yerde Kadının kahkahasını tahrik edici bir neden olarak gösterirken şiddetin sebeplerini görmezden geliyor, failleri kollamaya devam ediyor.Politik çıkar budalası olmuş yoz, gerici bir İktidar yıllar boyunca bu karanlığı besledi” diyerek kadın haklarının aile değerlerinin korunması hükmüne gömüldüğünü belirten Kurul, kadınların erkek egemenliğinin yazılı olmayan kültürel kuralları altında ezilmeye mahkum edilmeye çalışıldığını söyleyerek “Cumartesi günü gece yarısı dalga geçer gibi Kadınların ve çocukların şiddetten korunabilmesi için uygulanması gereken İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığı haberi resmi gazetede yayınlandı.Bu kararnameyle birlikte Kadın Cinayetlerinin politik olduğunu onaylamış oldular.İstanbul Sözleşmesi Yaşatır dedik, sözleşmenin uygulanmaması için ellerinden geleni yaptılar.Şimdi de İstanbul sözleşmesi yerine Ankara sözleşmesi yapacağız, İstanbul sözleşmesi toplumu kutuplaştırıyor, muhalefet etmek için kullanılıyor diyorlar.Eğer samimiyseniz İstanbul sözleşmesini bütün maddeleriyle uygulayın ve kadınların korunması için uygulanması gereken bir sözleşmeye muhalefet edilmesinin önüne geçin.İnsan aklıyla dalga geçen cümlelerinizle halkı kandırmaya çalışmaktan vazgeçin” dedi.

Kurul, açıklamasının devamında ''Bugün de bir aradayız, sözümü söylemeye, gerektiğinde haykırmaya devam edeceğiz. Umutluyuz. Her gün daha da çoğalıp bu karanlığı yok edip yerine aydınlık günleri getireceğiz. Daha fazla kayba razı değiliz! Birbirimizin Çaresiyiz! Katledilen, Kaybettiğimiz tüm kadınlara sözümüz var. Karanlığın yerine aydınlığı koyduğumuz bir geleceği birlikte yaratacağız.

Kadın varlığını yok sayanlara kadın-erkek eşit değildir, fıtrata aykırıdır diyerek toplumda şiddete açık kapı bırakanlara karşı, hayatın özüne adaleti, eşitliği, neşeyi, dayanışmayı, sevgiyi koyacak seçeneği kadınların üretebileceğini vurgulayan Kurul, basın açıklamasını, “Bunu biz başarabiliriz! Yeter ki mücadelemizin değiştirici gücüne inanalım.Erkek adalet değil Gerçek Adalet istiyoruz ! Sokakları suç mahali olmayan, bir dünya istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından sloganlar atarak dağılan kadınlar, bedenlerinin üzerinde kimsenin söz söylemeye ve haklarını gasp etmeye hakkı olmadığını söyledi.

 

artvin iastanbul sözleşmesi kadınlar eylem protesto