Kadınlar Kabil'de Taliban'a Karşı Protesto Gösterisi Düzenledi: Ölmeye Hazırız

TAKİP ET

Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanan kadınlar Taliban'a karşı protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Kabil sokaklarında havaya ateş açıldığı ve bunun Taliban'ın ülkede başlatacağı dönemi kutlamak için yaptığı belirtilmişti. Bunun yanında Taliban ülkede kendisine direnen son bölge olan Pençşir'i ele geçirmiş ve Taliban militanları zaferi havaya ateş açarak kutlamıştı.

Taliban'ın yeni hükümeti yakında açıklaması ve hükümetin başında örgütün siyasi kanadının lideri Molla Abdul Ghani Baradar'ın olması, İslam Emirliği'nin başına ise Şeyh Hibatullah Akhundzada'nın getirilmesi bekleniyor.

Kadınların Taliban'a Karşı Protestosu

Taliban ülkede askeri anlamda tam bir hakimiyet kursa da sivil tepkilerle karşılaşmaya başladı. Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde bu sabah erken saatlerde toplanan kadınlar eşit çalışma ve eğitim şartlarının yanı sıra yeni hükümette yer alma taleplerini duyurdu.

Euronews'e açıklama yapan Mona Hossaini "Korkuyoruz ama savaşmaya mecburuz. Eğer öleceksek ve kanımız diğer insanlar için hayat olacaksa bu bizim kabulümüzdür. Bunun için savaşıyoruz" diye konuştu.

Hossaini, protesto gösterisinde kendilerine destek olan erkek eylemcilerin Taliban tarafından darbedildiğini ifade etti.

Taliban Ilımlı Bir Yönetim Vadediyor

Taliban ılımlı ve kapsayıcı bir yönetim vadederken ülkenin "herkes için güvenli" olduğunu vurguluyor. Peştun bir Taliban savaşçısı bu konuda "Suçlu suçsuz herkes için af çıkardık" dedi.

Açıklama yapan Taliban mensubu "Bu komutanımızın sözüdür. İnsanların canları ve malları tamamen güvendedir. Yurt dışına gidenler de Afganistan'a geri dönebilirler. İnşallah birlikte bunu başaracağız, bu bizim görevimizdir. Bu topraklara ve ülkeye hizmet edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kadınlar Kabil'de Taliban'a Karşı Protesto Gösterisi Düzenledi Ölmeye Hazırız afganistan yeni hükümet baradar akhundzada