Kahraman Bekçiler de Yıpranma Payı İstiyor

TAKİP ET

Çarşı ve mahalle bekçileri, beraber görev yaptıkları emniyet personeli gibi yıpranma payı düzenlemesi istiyor.

2008 yılında yapılan düzenlemeyle Emniyet Hizmetleri sınıfına alınan ve 2017'deki KHK ile tekrar personel alımına başlanan bekçiler, diğer emniyet personelleri gibi yıpranma payı istiyorlar. 

Bekçilerle ilgili kamuoyunda birçok tartışma yaşanmıştı. Bekçilerin vatandaşlara şiddet uyguladığı durumlar basına yansımıştı. Kimlik kontrolü yapan kimi bekçilerin, kadınları sosyal medya üzerinden rahatsız etmesi büyük tartışmalara sebep olmuştu.
 

Bekçi Maaşları


Mevcut durumda ilkokul mezunu bekçi 5.008,221 TL, lise mezunu bekçi 5.186,079 TL, üniversite mezunu bekçi 5.421,4155 TL maaş alıyor. Yılbaşından sonra bu maaşlara zam gelecek.


Çalışma Koşulları


Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin büyük çoğunluğu 12 saat civarında ve gece çalışıyor. ,


Bekçi Alımları ve Eğitimleri


Bekçi alımları 2018'den itibaren Polis Akademisi Başkanlığı'nın düzenlediği merkezi sınavla yapılıyor. Eğitimlerini de Polis Akademisi Başkanlığı belirliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesine göre bekçi adaylarına eğitim sürecinde temel hukuk, demokrasi ve insanları, devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenlik ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik eğitimleri veriliyor.

bekçi Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu çarşı ve mahalle bekçisi bekçi terörü mahalle bekçileri bekçi şiddeti yıpranma payı maaş bekçi maaşı bekçi alımı