Kahramanmaraş'ta Fay Hattı Üzerine Yine Hastane Yapıldığı Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Kahramanmaraş depreminde hasar alan hastanenin yanı başına ek binalar yapıldığı tespit edildi.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin depremde ağır hasar alarak bazı bölümlerinin kullanılamaz hale gelmesine rağmen yanı başına hastane ek binası yapıldığı tespit edildi.

Yeniçağ'dan Gamze Dağ'ın haberine göre, Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Şehir Hastanesi’nin hemen yanı başına depremden önce temeli atılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasının yapımının hızlandırıldığı ve yapımının bitmek üzere olduğu görüldü.

Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, şehir hastanesinin alanının seçiminin 2000’li yıllarda dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından onaylandığını belirterek “Hastane yeri ile ilgili yine o dönemin sağlık müdürü, ilk seçenek olarak şehrin batısında şu an gardiyan okulu olarak kullanılan alanı gösteriyor ama ne yazık ki topoğrafik durum sebep gösterilerek fay hattına yakın olan Karacasu mevkiindeki şu anki yer seçiliyor” dedi.

Fay hattı yapısının dikkate alınmayarak projenin onaylanmasının yanlış olduğunu dile getiren Dalkıran, o zamanlarda Türkiye'de izolatör sistemi diye bir kavramın henüz henüz hastane inşaatlarında kullanılmadığını ifade etti.

"AFAD Koordinasyon Merkezi Olarak Seçti"

Şehir hastanesi alanının seçilme sürecinin bu şekilde başladığını aktaran Dalkıran, “Bunun arkasından AFAD da bölgenin fay hattı yapısını dikkate almayarak o bölgeyi Koordinasyon Merkezi olarak seçti. Sonuçta bu tarz yerleşkeler bir kere planlanır ve akabinde etrafında şekillenir. Böylece, planlama hatası bir kez yanlış yapılınca bu yanlışlar silsilesi devam etti” ifadelerini kullandı.

"Bölge Hala Riskli"

Dalkıran’a “Bu bölgede büyük artçı depremler olduğu zaman veya bölgesel bir deprem olduğu zaman hastanenin hasar alma riski yok mu?” sorusunu sorduğumuzda ise şu cevabı verdi:

"Kesinlikle var. Çünkü fay üstüne yapılmış veya çok yakın yapılmış her bina depremden etkilenecektir. Bu bilimsel bir gerçek. Hem de binayı nasıl yaptığınızın çok da öneminin kalmadığı bir nokta."

kahramanmaraş kahramanmaraş deprem necip fazıl şehir hastanesi fay hattı