Kahramanmaraş'ta Yeni Bir Örümcek Türü Keşfedildi: Turkocranum

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ta keşfedilen yeni örümcek türüne "Turkocranum" adı verildi.

Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nce desteklenen projede 2019'da Kahramanmaraş'a gelen Doç Dr. Tarık Danışman ve Dr. İlhan Coşar, Göksun ilçesi, Taşoluk Mahallesi'nde arazi çalışmaları yürütüyordu.

Hiç karşılaşmadıkları bir örümcek türüyle karşılaşan ekip, 4 milimetre boyundaki örümceğin yeni bir cins olduğunu belirleyerek keşfe ilişkin çalışmalarını Zoology in the Middle East dergisinde yayımladı.



Danışman ve Coşar tarafından "Turkocranum" adı verilen örümceğin Liocranum cinsine benzediğini belirten Doç. Dr. Danışman, "Tür ismini de bu familyanın dünyadaki önemli uzmanlarından birisi olan Jan Bosselaers'ın adına ithafen 'Turkocranumbosselaersi' olarak isimlendirdik" diye konuştu.

Örümceğin yalnızca Kahramanmaraş'ta yayılış gösterdiğini ve zehri olmadığını belirten Danışman, "Bu familyadan ülkemizde kayıtlı 9 cinse ait 14 örümcek türü biliniyor. Örümcekler ekosistemlerde öncül böcek predatörleri olduğundan bu grup üzerine biyoçeşitlilik, ekoloji ve zehir çalışmalarının yapılması; özellikle 'zararlı böceklerin biyo-kontrolü' ve 'halk sağlığı' açısından çok önem arz etmektedir" dedi.



kahramanmaraş turkocranum örümcek türü keşfedildi