Kahramanmaraş'ta Düşen Yangın Söndürme Uçağında Bulunan 8 Kişi Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Kahramanmaraş'ta orman yangınına müdahale ederken düşen yangın söndürme uçağında bulunan 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğünün hizmetinde kullanılan yangın söndürme uçağı, Kahramanmaraş'ın Bertiz bölgesindeki orman yangınına müdahale ederken henüz belirlenemeyen bir nedenle düştü.

Rusya Savunma Bakanlığı, düşen yangın söndürme uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Reuters'ın aktardığı açıklamaya göre, düşen uçakta bulunan 5 Rus ve 3 Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

Rusya'nın olayın araştırılması için bölgeye ekip göndereceği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Kahramanmaraş’taki yangın söndürme çalışmalarına katılmak için Adana’dan havalanan bir Rus yangın söndürme uçağının kaza kırıma uğradığı bilgisi üzerine, İncirlik’ten bir helikopter ile Konya’dan bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgede görevlendirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar Uygun Olmadığını Söylüyor

Türkiye'de iki yıldır kullanılan Beriev Be-200 tipi yangın söndürme uçağı, Orman Bakanlığı tarafından 2020'de 2, 2021'de ise 3 adet kiralandı.

Uzmanlar, bu uçakların daha düz coğrafyalar için üretildiğini ve Türkiye gibi çok engebeli, dağlık coğrafyalar için uygun olmadığını vurguladı.

Geçtiğimiz Yıl da Kaza Yaptı

Rus yapımı amfibyen jet uçağı olan Beriev Be-200 uçağı; yangın söndürme, arama kurtarma, deniz devriyesi, kargo ve yolcu taşımacılığı için tasarlanmış olup 12 ton su kapasitesine sahip.

Türkiye'nin kiraladığı Be-200 tipi uçaklardan biri geçtiğimiz yıl orman yangınlarıyla mücadele sırasında su alırken bir kaza yapmış ve motorunda ciddi hasar meydana gelmişti.

beriev be-200 yangın söndürme uçağı kahramanmaraş düştü 8 kişi 5 rus 3 türk hayatını kaybetti öldü rusya savunma bakanlığı açıklama