Kalp Atmayagörsün

TAKİP ET

Araştırmacılar Kırık Kalp Sendromu'nda beynin rolünü ortaya çıkardı.

Yeni bir çalışma ile strese veya duygusal etkilenmelere bağlı, ‘’kırık kalp sendromu’’ veya Takotsubo sendromu (TTS) olarak bilinen, geçici kalp rahatsızlığının olası mekanizması ortaya çıkartıldı. Çalışma, Harvard ile bağlantlı Massachusetts Genel Hastanesi’ndeki (MGH) araştırmacılar tarafından yürütülmüş olup kalp-beyin arasındaki ilişkinin büyük rol oynadığını göstermiştir.

Çalışma, European Heart Journal’de yayımlanmış olup 104  hastaya (41 hastada TTS varken 63 hastada yoktur) ait beyin görüntüleri incelenerek strese bağlı beyindeki metabolizma aktivitelerindeki yükselişin TTS’nin ortaya çıkmasında artışa sebep olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır.

MGH’nin Nükleer Kardiyoloji Başkanı ve Kardiyovasküler Görüntüleme Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Ahmed Tawakol, "Daha yüksek metabolik aktivitiye sahip beyin bölgelerinde daha sık kullanıma denk gelinmektedir. Bundan dolayı beyindeki strese bağlı merkezlerde görülen aktivite artışlarının, bireylerde strese daha fazla yanıt oluşturduğu ileri sürülmektedir" dedi.

Başka sağlık sorunları nedeniyle hastalarda yapılan görüntüleme testleri, beyin amigdalasındaki aktivite artışına bağlı TTS ortaya çıkmasını, yanı sıra sendromun sürecini açığa çıkarmıştır. Örneğin yüksek seviyede amigdala aktivitesine sahip kişilerde görüntülemeden bir sene sonra TTS gelişirken orta seviyede aktivite olan kişilerde görüntülemeden birkaç sene sonra TTS gelişmektedir.

Tawakol’e göre, "TTS yalnızca eşini veya çocuğunı yitirmek gibi can sıkıcı bir hadiseden sonra görülüyor olmamakla birlikte, TTS, esasen strese bağlı yüksek beyin aktivitesi olan bireylerde görülebilir, hatta sendrom kolonoskopi veya kemik kırılması gibi daha yaygın stres sebeplerine maruziyetle gelişebilir".

Araştırmacılar ayrıca bireylerdeki stresle ilişkili beyin aktivitesi ve kemik iliği aktivitesini ortaya çıkarmışlardır. Kemik iliğinin ürettiği farklı tip kan hücreleri; oksijen taşımada, bağışıklık sistemine destekte ve kan pıhtılaşmasında rol oynar, dolayısıyla strese bağlı beyin aktivitesi kardiyovasküler sağlığı etkileyen hücrelerin faaliyetine tesir edebilir. 

Çalışma sonuçlarının kliniğe geçmesiyle ise Tawakol, strese bağlı beyin aktivitesini düşüren müdahalelerin TTS’nin ortaya çıkışını azaltacağı beklentisinde "Çalışmalarla, stresle ilişkili beyin aktivitelerini azaltmaya yönelik yaklaşılmarın daha önceden TTS krizleri geçirmiş olan hastalarda TTS’nin nüksetme olasılığını azaltıp azaltmadığı test edilmelidir" demiştir. Yine Tawakol, stresin azaltılmasının veyahut stresle ilişkili beyin aktivitesini düşürmeyi hedefleyen ilaç kullanımının kalp sağlığı üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmaların gerekliliğinin altını çizmiştir.  

Çalışmaya buradan erişebilirsiniz:

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehab029/6184791

Kaynak: https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/03/researchers-identify-brains-role-in-broken-heart-syndrome/

Çeviri: Nihat KURT

tts kırık kalp sendromu the harvard gazette mgh european heart journal Kardiyovasküler Görüntüleme Araştırmaları Merkezi Massachusetts Genel Hastanesi