Kalsiyum Normal Değeri

TAKİP ET

Yetişkin insanlarda sabit bir kalsiyum normal değeri vardır. Bu değerin artması veya azalması kişide birtakım sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Peki kalsiyum (Ca) nedir ve ne işe yarar, değerleri nasıl olmalıdır? Sizin için araştırdık.

Yetişkin insanlarda sabit bir kalsiyum normal değeri vardır. Bu değerin artması veya azalması kişide birtakım sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Peki kalsiyum (Ca) nedir ve ne işe yarar, değerleri nasıl olmalıdır? Sizin için araştırdık.

Kalsiyum (Ca) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yaşamsal bir element olan kalsiyum (ca) nedir ve ne işe yarar? Öncelikle kalsiyum yaşamsal bir elementtir. En önemli görevi ise diş ve kemik yapısının sağlamlığını korumaktır. Vücudun hemen hemen tüm işlevlerinde kan içerisinde çözünmüş olarak bulunur ve tepkimelere katılarak kas işlevlerinde önemli rol oynar.

Kalsiyum Kaç Olursa Tehlikeli Olur?

Her insanın vücudunda kalsiyum bulunmaktadır. Vücudun kalsiyumu yüksek veya az üretmesi ise birtakım sorunlara yol açmaktadır. Peki kalsiyum kaç olursa tehlikeli olur? Sağlıklı bir insanda cinsiyet fark etmeksizin iki farklı kalsiyum değeri bulunmaktadır. Bunlardan ilki kalsiyum elementinin kandaki miktarıdır. Bu miktar sağlıklı bir insanda 8.5 ile 1.03 mg/dl’dir. Diğeri ise vücutta iyonize halde olan kalsiyumdur. Bunun normal değer aralığı ise 4.5 ile 5.6 mg/dl’dir.

Vücuttaki kalsiyum elementi yukarıdaki miktarların üzerinde ise tehlikelidir. Kalsiyumun fazlalığına Hiperkalsemi denmektedir ve böbrek taşı oluşumuna, kemik yapılarında zayıflamaya, beyin ve kalp fonksiyonlarının yavaşlamasına ya da bozulmasına neden olmaktadır.

Kalsiyum eksikliği ise yukarıda verilen değerlerin altında olması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kalsiyum eksikliğine hipokalsemi adı verilmektedir. Düşük kalsiyum sonucunda kişilerde katarakt, dişlerde şekil bozukluğu ve osteoporoza gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Vücuttaki kalsiyum miktarının yükselmesi de düşmesi de görüldüğü gibi tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Kalsiyum düşüklüğünün bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında kemiklerin zayıflaması sonucunda yaşanan kas ağrıları, deride kuruluk, halsizlik, ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşma hissi gelmektedir. Kalsiyum yüksekliğinin başlıca belirtileri ise aşırı susama ve çok idrara çıkma, bulantı, kusma bitkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve eklem ağrılarıdır. Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurarak bir kalsiyum testi talep etmelisiniz. Böylece doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir. Böylece vücudunuzdaki kalsiyum normal değeri dengelenecektir.