Kamp Mağduru Doğu Türkistan Türkleri Nöbete Ankara'da Devam Ediyor

TAKİP ET

Muhalefet partileri, Boğaziçi Direnişinde olduğu gibi 'kamp mağduru Doğu Türkistan Türklerinin Çin Büyükelçiliği önündeki eyleminde' de sınıfta kaldı. Uygurların Ankara'daki nöbetinin ilk gününde eyleme yalnızca Gelecek Partisi temsilcileri katılım sağladı.

İstanbul'daki Çin Konsolosluğu önünde 17 gün boyunca nöbet tutan kamp mağduru Doğu Türkistan Türkleri, eylemlerini Ankara'daki Çin Büyükelçiliği önüne taşıdı. Polisin sert müdahalesi ve engelleme çabalarına rağmen, saatlerce süren uğraşın ardından basın açıklamalarını gerçekleştirerek işgal altındaki Türk topraklarında yaşanan durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Basın açıklamasının ardından Çin Büyükelçiliği'nin önünden 200 metre kadar uzaklaştırılan kamp mağdurları, polise zorluk çıkarmamak adına gösterilen bölgede nöbetlerine başladı. Zaman zaman sloganlarla eylemlerini sürdüren Doğu Türkistan Türklerine bütün siyasi partilerle iletişime geçilmesine rağmen yalnızca Gelecek Partisi temsilcilerini göndererek destek sağladı.

Eyleme katılım sağlayan ve burada TamgaTürk'ün sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi temsilcilerinden Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun Danışmanı ve Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Şükrü Kırboğa, "Çin'in Uygur bölgesindeki Türk ve Müslüman kardeşlerimize uyguladığı etnik, dini ve kültürel bütün baskıları kınıyoruz. 

Uygur Türkleri kendi vatanlarında kendi kültürleri ile insan hak ve hürriyetlerine uygun bir yaşamdan mahrum bırakılmaktadır. En temel insani hakları görmezden gelinmekte, 21. yüz yılda artık insanlığın görmek istemediği muamelelere maruz bırakılmaktadır.

Bütün dünyada Çin'e karşı tepki gösterilirken, ülkeler üst düzeyden bu tepkilerini belirtirken Türkiye'nin sessiz kalması anlaşılır bir tutum olmaktan uzaktır. Türkiye Çin’le her şeye rağmen iyi ilişkiler kurmalı ve o ilişkileri korumaya azmetmeli. Bunda bir sıkıntı yok. Ama Çin’le iyi ilişkiler yürütürken bir yandan da Çin’e ‘Keyfi kitlesel gözaltılara son ver, toplama kamplarında tuttuğun Uygurları ve diğer Müslümanları serbest bırak’ diye çağrıda bulunan Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinin gerisine düşmek Türkiye’ye kesinlikle yakışmıyor.

İnsan hak ve özgürlükleri noktasında, meşru haklarını korumaya çalışan Uygur Türklerinin yanında olduğumuzu belirtir, Türkiye devletinin de kendisinden beklendiği gibi davranarak diplomasiyi daha etkin kullanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kırboğa, Uygurların karşılaştığı polis müdahalesine ilişkin soruyu ise "Polislerin bir suçu yoktu. Emir Saray'dan geliyor. O yüzden hükümet burada sorunlu, sorumlu" şeklinde yanıtladı.

uygur diaspora kamp mağdurları doğu türkistan türkleri çin çin büyükelçiliği gelecek partisi şükrü kırboğa