Kanada Ana Muhalefet Lideri: Çin'in Uygur Soykırımına Sessiz Kalamayız

TAKİP ET

Kanada'nın ana muhalefet partisi lideri Erin O'Toole, Çin'in Uygur Türklerine yönelik yaptığını belirterek, ülkesinin buna göz yummaması gerektiğini söyledi.

Muhafazakar Parti lideri O'Toole, AP'ye yaptığı açıklamada, Başbakan Justin Trudeau hükümetinin Uluslararası Olimpiyat Komitesine 2022 Kış Olimpiyatları'nı Pekin'den çekmesi için baskı yapması gerektiğini söyledi.

Çin'in, Doğu Türkistan'da 1 milyondan fazla Uygur Türküne yönelik olarak "soykırım yaptığını" ifade eden O'Toole, "Kanada tavır almalı ancak bunu tek başımıza yapmamıza gerek yok. Bu konuda en yakın müttefiklerimizle çalışmalıyız." dedi.

Kanada Federal Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi, Ekim 2020'de aldığı kararla, Çin'in Müslüman Uygur Türklerine yönelik "toplama kampları, toplu tutuklamalar, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma" gibi önlemler de dahil baskıcı uygulamalarının "soykırım" olarak tanımlamıştı.

Öte yandan Dünya Uygur Kongresi de Pekin'de yapılacak 2022 Kış Olimpiyatları'nı "Soykırım Oyunları" olarak nitelemiş ve Uluslararası Olimpiyat Komitesine olimpiyatların Çin'de yapılmaması çağrısında bulunmuştu.

 

Kanada O'Toole soykırım Çin Uygur Türk olimpiyat kış