Kanada'da 13 Yaşındaki Kız Çocuğuna Tecavüz Edip Katleden Kürt Mülteci, Polisin 'Ücretsiz Çay' ile DNA Toplaması Sayesinde Bulundu

TAKİP ET

Kanada'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu Kürt mülteciler tarafından tecavüze uğrayarak katledilmişti. Polisin çay dağıtma yöntemi ile suçluyu bulması ise insan haklarına aykırı bulunarak eleştirildi.

Kanada'nın British Columbia (B.C.) eyaletinde 2017 yılında 13 yaşındaki bir kız çocuğu, tecavüze uğramış ve katledilmişti. Polis ise Kürt mültecilerin bulunduğu bölgede soruşturmayı yürütürken 2018 yılındaki Nevruz kutlamalarında sivil olarak çay dağıtmış ve 150 Kürt mültecinin DNA'sına bu yöntem ile ulaşmıştı.

Polis, çay bardaklarından toplanan DNA'lar ile kız çocuğunun cesedi üzerinde bulunan sperm ile yerdeki sigara izmaritinden aldığı örnekleri eşleştirerek failin İbrahim Ali isimli bir mülteci olduğunu ortaya çıkarttı. Ancak polisin faili bulmak için kullandığı bu yöntem insan haklarına aykırı bulunurken aynı zamanda Kanada Kürt Evi kurucusu Beşir Abdali tarafından eleştirildi ve Kanada polisine de dava açıldı.

'Bunu Yapmanız İçin Rızaya İhtiyacınız Var'

CBC News'te yer alan habere göre tecavüzcü katil İbrahim Ali, Pazartesi günü Kanada'da hakim karşısına çıktı. Duruşmada yer alan British Columbia Sivil Özgürlükler Derneği Direktörü Meghan McDermott ise hayrete düştüğünü belirtirken bu operasyonun kınanması gerektiğini belirtti. Operasyonda rıza bulunmadığı için hayrete düştüğünü ifade eden McDermott, "Bunu yapmak için yargı iznine ihtiyacınız var. Bunu gizlice yapmak için ya arama iznine ihtiyacınız var ya da bilgilendirilmiş rızaya ihtiyacınız var" dedi.

'Kürtler ile Kanadalı Yetkililer Arasındaki Güven Sarsılabilir'

Dermott, düzenlenen bu operasyonu 'endişe verici' olarak nitelendirirken korkutucu bir emsal teşkil ettiğini belirtip bu operasyonun Kürt mülteciler ile Kanadalı yetkililer arasındaki güveni sarsabileceğini söyledi.

Nevruz operasyonu için Dermott, ''Buna gönüllü bir DNA toplama işlemi demek samimiyetsizlik olur. Samanlıkta iğne aramak ya da suç teşkil eden iğrenç şeyler yapmış insanları bulmak için yaratıcı çözümler bulunabilir. Sistemimiz, ilgili tüm haklar uygun bir şekilde dengelendiği takdirde, bu parlak ve yaratıcı çözümleri barındırabilir." şeklinde konuştu.

'Kürt Toplumu Bu Operasyonu Duymaktan Mutlu Olmayacak'

Kanada Kürt Evi kurucusu olan ve 2018'deki Nevruz etkilinliğinin de organizatörü olan Beşir Abdali ise yaptığı açıklamada, tecavüzcü katil İbrahim Ali'nin yakalanması ile sonuçlanan bu operasyonun insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Kanadalı olduğunu iddia eden ancak açıklamasında çoğunlukla Kürtçe konuşan Abdali'nin tercümanlığını ise Kanada Kürt Toplumu kurucusu İsmat Simo yaptı. 

Abdali, Simo tarafından tercüme edilen açıklamasında ''Kürt toplumu bu operasyonu duymaktan mutlu olmayacak. Bu onların insan haklarının ve birer Kanadalı olarak özgürlük haklarının ihlalidir.'' dedi.

'Eleştiriler ile Mücadele Edeceğim'

B.C. Başbakanı David Eby, kendisine yöneltilen polisin gerçekleştirdiği 'DNA Operasyonu' ile ilgili soruya ise eleştirilerin karşısında durduğunu, kararın doğru olduğunu ve bu eleştirilere karşı mücadele edeceğini söyledi. 

Eby, yaşanan bu vahşet dolu cinayet sonrasında bölgede yaşayan Kanadalı ebeveynlerin de güven duygularının paramparça olduğunu söylerken ''Polis dışarı çıktı, şüphelinin kimliğini tespit etti, onu tutukladı ve başarılı bir şekilde yargılandı. Şimdi, dava tamamlandıktan sonra, tüm bu konular değerlendirildikten sonra, polise yaptıklarını yapmamaları gerektiğini söylemek için geri dönmek mi? Bu yapılan analiz ile gerçekten mücadele ediyorum.'' dedi.

Ayrıca Eby, insan hakları ihlalinin polis tarafından değil, katil tarafından açık bir şekilde işlendiğini de ekledi.(CBCNews)

Kürt mülteci kanada 13 yaşında çocuğa tecavüz katil İbrahim Ali beşir abdali tecavüzcü kürt British Columbia