Kanada Federal Meclisi Çin'in Uygur Soykırımını Resmen Tanıdı

TAKİP ET

Kanada parlamentosu, Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım yaptığını kabul ederek Çin'de yapılması planlanan kış olimpiyatlarını boykot etme kararı aldı.

Kanada Federal Parlamentosu, Çin'in Müslüman Uygur Türklerine karşı uyguladığı baskıların "soykırım" olarak tanınmasına ilişkin bir önergeyi onayladı

Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti tarafından genel kurula sunulan Çin'deki Dini Azınlıklar başlıklı teklif oy birliğiyle kabul edildi. 

Önergeye göre, Kanada hükümeti stratejik ortaklarıyla beraber Uygur soykırımına karşı işbirliği yapacak. Kanada önergeyi göre Çin'de yapılması planlanan kış olimpiyatlarını boykot edecek.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, konuya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Bütün Kanadalı parlamenterlere teşekkürler. Bugün bir tarih yazdınız. Bu çabanızın Uygurları kurtaracağına inanıyorum. Uluslararası toplum artık bu soykırımı basitçe kınayamaz. Harekete geçmenin tam zamanı. Kanada hükümeti, koordineli bir çabayla benzer fikirlere sahip ülkelere yol göstermelidir." ifadelerini kullandı. 

Kanada O'Toole soykırım Çin Uygur Türk parlamento