Kandilli Rasathanesi: 7'nin Üstünde Büyüklükte Marmara Depremi Bekliyoruz

TAKİP ET

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada 7'nin üstünde büyüklükte Marmara Depremi beklendiği belirtildi.

17 Ağustos 1999'da Gölcük merkezli olarak yaşanan depremi hatırlatan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "1999 depremi sonrası gerçekleşen projelerle bugün Türkiye’yi 476 farklı sensörle yedi gün 24 saat takip edebiliyoruz. Marmara bölgesinin deniz tabanına yerleştirmiş olduğumuz sismik istasyonlarla 0,2 büyüklüğündeki depremleri dahi tespit edebiliyoruz. Aynı zamanda GPS gözlem istasyonlarımız var. O istasyonlarla yer kabuğundaki hareketleri milimetre hassasiyetinde tespit ederek, hangi faylarda ne kadar enerji biriktiğini ve ne büyüklüğünde depremler olabileceğini ön görebiliyoruz" diye konuştu.

7'nin üstünde bir Marmara Depremi beklendiğini kaydeden Özener, "1999 depremi sonrası gerçekleşen projelerle bugün Türkiye’yi 476 farklı sensörle yedi gün 24 saat takip edebiliyoruz. Marmara bölgesinin deniz tabanına yerleştirmiş olduğumuz sismik istasyonlarla 0,2 büyüklüğündeki depremleri dahi tespit edebiliyoruz. Aynı zamanda GPS gözlem istasyonlarımız var. O istasyonlarla yer kabuğundaki hareketleri milimetre hassasiyetinde tespit ederek, hangi faylarda ne kadar enerji biriktiğini ve ne büyüklüğünde depremler olabileceğini ön görebiliyoruz" dedi.

"Vatandaşların bizlerden beklentisi depremin nerede ve ne zaman olacağı yönünde oluyor" diyen Özener, "Ancak biz sadece biriken enerji kapsamında hangi bölgelerde ne büyüklükte deprem olabileceğini söyleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kandilli Rasathanesi 7'nin Üstünde Büyüklükte Marmara Depremi Bekliyoruz