Kandilli Rasathanesi Müdürü'nden Uyarı: Büyük İstanbul Depreminin 2030'a Kadar Gerçekleşme İhtimali Yüzde 64

TAKİP ET

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da önümüzdeki 7 yıl içinde yüzde 64 olasılıkla 7'den büyük bir deprem olacağı konusunda uyardı.

Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla meydana gelen depremler bölgede yıkıma neden oldu. Depremler sonucunda 40 binden fazla kişi yaşamını yitirdi ve yüz binlerce kişi yaralandı. Bölgedeki insanlar, bu felaketten kurtulmaya çalışırken dün Hatay'da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde depremler meydana geldi, bu da ülkenin zaten zorlu durumunu daha da kötüleştirdi.

Son günlerde, İstanbul'daki olası bir deprem hakkında yetkililerin yaptığı açıklamaların ardından, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, bu konuda fikrini açıkladı. Kalafat, İstanbul'da önümüzdeki 7 yıl içinde yüzde 64 olasılıkla 7'den büyük bir deprem olacağı konusunda uyardı.

Kalafat, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde de bir deprem olabileceğini belirtti, ancak Marmara Denizi kaynaklı bir depremin daha büyük bir risk olduğunu vurguladı. Marmara'da fayın geçtiği alanın yeri bilindiğini belirten Kalafat, 7'den büyük bir deprem üreteceğine dair uyarıda bulundu, ancak zamanını söyleyemeyeceklerini, yalnızca istatistiksel çalışmalar yürütebileceklerini söyledi. Kalafat, 2030'a kadar yüzde 64, 2050'ye kadar yüzde 75 ve 2090'a kadar yüzde 95 olasılıkla İstanbul'da bu büyük depremin gerçekleşeceğini belirtti.

kandilli rasathanesi istanbul depremi deprem müdür doğan kalafat