Kanlı Ocak Olayları Sırasında Tokayev Güçlerinin 6 Protestocuyu İşkenceyle Öldürdüğü Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Kazakistan'da yılbaşında patlak veren Kanlı Ocak olayları sırasında Tokayev rejimine bağlı güçlerin 6 protestocuyu işkenceyle öldürdüğü ortaya çıktı.

Yılbaşında Kazakistan'ın Janaözen kentinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle giderek şiddetlenmiş ve Almatı başta olmak üzere pek çok kentte büyük çaplı sokak çatışmaları yaşanmıştı.

Protestocuların akimlikleri ele geçirerek ateşe verdiği, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü bünyesindeki Rus ordusunun Kazakistan'a girmesiyle başkent Astana ve Almatı'da protestoculara ateş açılmış, en az 238 kişi öldürülmüştü.

Türkistan tarihine "Kanlı Ocak" olarak geçen olaylarda 6 protestocunun rejim güçleri tarafından işkenceyle öldürüldüğü ortaya çıktı.

Azattyq'tan Nurgül Tapeva'nın haberine göre Başsavcı Yardımcısı Aset Şingdaliyev'in 6 kişinin işkenceyle öldürüldüğünü, 3 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmaların tamamlandığını açıkladı.

Af Tasarısının İçeriği

Parlamentoda kabul edilen ve Tokayev'in onayından sonra yürürlüğe girecek olan af yasası tasarısıyla birlikte 4-7 Ocak günleri arasında olaylara karışan 1500'den fazla kişiye af verilecek. Tasarı hafif ve orta derecede suçlar işleyenlerin cezai sorumluluktan tamamen muaf ilan edilmesini ve ciddi suçlar işleyen ve bunları itiraf edenlerin cezalarının azaltılmasını öngörüyor.

Kazak aktivistler af tasarısıyla birlikte sivillere ateş açan rejim güçlerinin cezadan kurtulacağından endişe ediyorlardı. Zira tasarıya göre "savunma amaçlı adam öldürme" veya "kazara adam öldürme" ile suçlananlara da af verilecek.

"İşkence Sonucu 6 Kişi Öldürüldü"

Senato koridorunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Başsavcı Yardımcısı Aset Şingdaliyev, "Kasten adam öldürmekle suçlanan veya şüphelenilen bir devlet personeli var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bazı kolluk görevlileri 362. madde, 146. madde ve 451. madde kapsamında suçlamalarla karşı karşıya. İşkence sonucu altı kişi öldürüldü. Üçünün ölümüne ilişkin soruşturmalar tamamlandı. Sanıklarla ilgili araştırmalar sürüyor."

362. madde ve 451. madde "yetkinin kötüye kullanılması", 146. madde ise "işkence" suçuna ilişkin cezaları düzenliyor. 

kanlı ocak olayları sırasında tokayev güçlerinin 6 protestocuyu işkenceyle öldürdüğü ortaya çıktı